Ivo Pospíšil
1. prosince 2018 • 14:20

Jiný český biatlon. Jak bude vypadat doba po Gabriele Koukalové?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gabriela Koukalová se vrátila do posilovny. Na Facebooku v minulých dnech sdílela video, jak zvedá závaží, napíná svá dříve bolavá lýtka, snaží se dostat do kondice… „Ale nebojte se, rozhodně nestartuji přípravu na olympiádu. Ráda bych se jen ujistila, že jsem pořád mladá holka, a ne šrot,“ zavtipkovala. Už jsme si pomalu zvykli na její statusy z nového, mimosportovního světa… I tak ovšem bude lehce paradoxní sledovat o víkendu start Světového poháru na místě, kde to před šesti lety vše vypuklo. V Pokljuce, kde tehdy Koukalová sérií tří medailí ze tří závodů spustila poprvé v Česku biatlonovou erupci. Teď tento díl bude naopak oficiálním vstupem do další éry. Době PostGábiní.



Demo verze tak nějak proběhla už minulou sezonu, kdy se přece jen stále celá polovina nesla v duchu, co by kdyby se v jejím průběhu zázračně vrátila. V téhle už je jistota, že to v dohledné době nebude, a všichni už vědí, na čem jsou. Ona plánuje rodinu, oni musí plánovat bez ní.

Je to start nového čtyřletého olympijského cyklu. V novém hávu, s novými kombinézami, s novým generálním partnerem, s obměněným týmem, s jinými trenéry… Už na úvodní tiskové konferenci je to znát.

„Dobrý den,“ pozdraví norský kouč žen Egil Gjelland lámanou češtinou. Sympatické gesto.

A jaké to je, Zdeňku Vítku, přejít od žen k mužům? Než Vítek stačí odpovědět, svazový šéf Jiří Hamza ho předejde: „Alespoň se nemusí denně sprchovat, co?“ Výbuch smíchu. „Myslím, že i minule jsme to až na některá mediální zaváhání zvládli. Parta je stále výborná,“ vyjádří proto svou víru Hamza.

Ano i tohle zní hezky. Jenže ta spálená ruka po dubnovém opření se o vařící plotnu (vydání knihy Jiná Gabriely Koukalové) je ještě citlivá. Netřeba optimismu nevěřit, zároveň se ale nesmí zapomínat, že zákonitosti kolektivu v případech úspěch/neúspěch, radost/trápení, euforie/ krize platí napříč všemi sporty stejně jako u dalších lidských činností. Biatlon nevyjímaje.

Ač čas tedy ještě vše nevyléčil, tuto záležitost alespoň překryl prachem. Sama Koukalová avizovala, že se v pořadu 13. komnata ČT vyjádřila ke kontroverzním tématům ohledně zdravotních potíží i neshod v týmu naposledy. V tomto jsou všichni už zajedno. „Ani my už Gábinu neřešíme. Nebyla ani minulou sezonu, koukáme se dopředu. To je téma, které jsme nějakou formou už uzavřeli,“ přizná sportovní ředitel Ondřej Rybář.

A nový trenér Gjelland? Ten, který s knihou přišel do kontaktu maximálně přes jeden novinový článek v norském tisku?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud