Jakub Dvořák
21. srpna 2016 • 23:04

S Lafatovým koncem doba temna? Kdepak, Pulkrab naznačil naději

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spolehlivých střelců, jako je David Lafata, neběhá po českých trávnících mnoho. Je to právě zkušený střelec, na koho se v těžkých chvílích mohla Sparta především v domácí soutěži spolehnout. A bylo tomu tak i v neděli, kdy Lafata načal Jablonec a nakopl svůj tým za vítězstvím 3:0.



Nebýt jeho, možná by se domácí snažili dobýt branku až do konce utkání bez výsledku. Jenže vyhlášený střelec nebude na Letné věčně. Po sezoně se hodlá s velkým fotbalem rozloučit. Najde Sparta ideální náhradu, nebo vlastně už hledat ani nemusí?

Před aktuální sezonou rodák z Českých Budějovic už naznačil, že může být jeho poslední. Doba, kdy se jeho čas naplní, se však blíží, a pro Spartu to bude jistě citelná ztráta. Proti Jablonci byl sice nejstarším hráčem na hřišti Letenských, ale zároveň i nejlepším.

Přitom na začátku sezony to dlouho vypadalo, že Lafatovo rozhodnutí o konci, dává smysl. Sparťanský kapitán ne a ne se trefit. Trápil se stejně jako jeho mladší spoluhráči. Někdejší střelecký instinkt byl pryč.

Po zápase s Jabloncem je vše jinak. Lafata znovu makal na plné obrátky, poctivě se vracel vypomáhat do defenzivy, sám také rozjížděl útočné akce a především, dvakrát pokořil soupeřova brankáře. Tak jak bylo v dobách jeho největší slávy zvykem.

Skoro to vypadá, jako by bylo vše při starém. Pokud však svá slova o konci myslel 34letý matador vážně, měli by na Letné začít přemýšlet nad tím, jak ho vlastně příští rok nahradí. I když náhrada se vlastně pomalu rýsuje. A je z vlastních zdrojů.

Zatímco Lukáš Juliš je odlišným typem hráče, který v soubojích spoléhá na svoji rychlost a vyniká při brejkových situacích, Lafatova role více svědčí mladšímu Matěji Pulkrabovi, který už několikrát prokázal, jak nebezpečný umí být v pokutovém území.

Ačkoliv ho čeká ještě spousta práce, rozjezd rozhodně nemá špatný. Slušně se pral už při svém soutěžním debutu s dánskou defenzivou v play off Evropské ligy, v neděli se zase poprvé ukázal v ligovém utkání na Letné a lepší premiéru si snad ani nemohl přát. Naprosto přesně ukázal, v čem si je s Lafatou podobný.

Jakmile viděl, že se chystá spoluhráč Vjačeslav Karavajev poslat centr do vápna, okamžitě si v něm našel „své“ místo a po milimetrové přihrávce nekompromisně skóroval. Navíc po celý druhý poločas, do kterého nastoupil jako střídající hráč, poctivě pracoval a snažil se být aktivní.

Důležité také je, že za něho mluví čísla. V lize nastoupil Pulkrab včetně angažmá v Liberci zatím jen k osmi zápasům, přitom pětkrát vystřelil na branku a pětkrát z toho byl gól.

Slušné, že? Dalo by se říci, že až trochu „lafatovské“.

Sparta - Jablonec: Karavajevův centr proměnil Pulkrab v druhý gól Sparty
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Jablonec 3:0. Řádil Lafata, trefil se i Pulkrab
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud