Jakub Dvořák
4. července 2017 • 12:12

Sparťanské posily dávají smysl, ale špílmachr Stramaccionimu stále chybí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta má za sebou teprve dva přípravné zápasy, navíc s poměrně slabšími soupeři, přesto už lze z jejího projevu pod koučem Andreou Stramaccionim něco vyčíst. Problém pro italského trenéra může být pozice špílmachra, kterou mají Letenští neobsazenou, nepočítame-li maroda Tomáše Rosického.



Shrňme si, jak Sparta dosud posílila. Již tak velkou konkurenci navýšil brankář Martin Dúbravka. Obranu vyztužil urostlý stoper Lukáš Štetina a na kraj dorazil Eldar Čivič. Křidla mají Letenští pokrytá nejkvalitněji za posledních pět let. Ben Chaim, Plavšič i Vukadinovič jsou zárukou kvality.

Kde však tento parametr schází, je pozice tvořivého středního záložníka, chcete-li špílmachra. Zatímco proti Karlovým Varům tuto úlohu zvládl univerzál Martin Frýdek, proti druholigovému Táborsku už to Pražanům drhlo.

Ani Václav Kadlec jako podhrot, ani Martin Frýdek s Lukášem Marečkem jako zatažení střeďáci nejsou hráči typu á la Rosický , kteří překvapí soupeře neortodoxním řešením, kolmým pasem či na metru zrychlí hru přímočaře k brance.

Podívejte se, jak Rosický maká na návratu. Drsným vtípkem vypekl Janka
Video se připravuje ...

Jedná se o dříče, kteři jsou odkázáni na své spoluhráče, se kterými si musí vypomoct přihrávkou do strany či narážečkou. V horším případě musí hrát až k brankáři. Na české poměry to mnohdy stačí, ale při měření s evropskou špičkou se může Sparta se zlou potázat.

Když se podíváme na skladbu kádru, který má Andrea Stramaccioni k dispozici, moc hráčů pro tuto roli nenajdeme. Vlastně jen jednoho - Tomáše Rosického, u kterého nikdo neví, kdy přesně bude připraven zasáhnout, a na Letné se tak automaticky, a rozumně, neupínají k jeho návratu.

Navíc i konkurence je na tom relativně lépe. Slavia z bundesligy přivedla Halila Altintopa, tvořit může Danny ze Zenitu a nezapomínejme ani na Josefa Hušbauera , který byl oporou při cestě za titulem. Plzeň zase stáhla zpátky Daniela Koláře , ze Sparty přivedla Aleše Čermáka a k mání má stále i Andrease Ivanschitze.

Jak tento nedostatek vyřeší Sparta? Vzhledem k tomu, že současně hledá především dalšího stopera, je nepravděpododobné, že by připravila další přestup. Později ji však tento krok může nemile dohnat.

Posila Sparty Vukadin Vukadinovič se snaží vyhnout Františku Myslivečkovi z Táborska
Posila Sparty Vukadin Vukadinovič se snaží vyhnout Františku Myslivečkovi z Táborska

Rosický a Janko se rozcvičovali na Strahově. Do zápasu ale nezasáhli
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud