Jakub Dvořák
17. listopadu 2017 • 19:32

Kadlecova sinusoida hlásí vrchol. Z náhradníka až ke kapitánovi Sparty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve sportu platí otřepané klišé „Jednou jsi dole, jednou nahoře“. V případě Václava Kadlece a jeho fotbalové kariéry to platí dvojnásob. Kolik pádů a vzestupů už 25letý útočník zažil? Poslední příběh se váže i k současné sezoně.



V létě, kdy Sparta zahajovala boj o předkolo Evropské ligy s CZ Bělehrad, se druhá nejdražší posila v historii české ligy nevešla ani do výpravy, která cestovala do Srbska. V listopadu už vedl muž s číslem čtrnáct letenský tým poprvé jako kapitán.

Vraťme se ale zpátky v čase. Do letošního července. Napadlo by někoho udělat z Václava Kadlece kapitána Sparty? Klubu, který má ambice hrát evropské poháry a útočit na mistrovský titul? Zcela upřímně a se vším respektem k 25letému útočníkovi, nejspíš vůbec.

Tehdy měl Kadlec úplně jiné problémy. Trenér Andrea Stramaccioni mu nevěřil. Vytýkal mu špatný přístup. Prý neplnil správně jeho pokyny a vše vyvrcholilo tím, že ho na pár zápasů nevzal ani mezi náhradníky. Jeho, částečně i motivační, rozhodnutí vyvolalo obrovské pozdvižení. Hráč za 73 milionů, kterého Sparta vysvobodila z Dánska, sleduje zápasy v televizi?

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Jihlava 1:0. Výhru vystřelil navrátilec Kadlec
Video se připravuje ...

Mnoho lidí tomu nerozumělo, spousta fanoušků se smiřovala s tím, že Kadlecova kariéra na Letné skončila.

Jenže stále ještě perspektivní forvard se kousl. Změnil přístup, začal plnit přesně to, co po něm italský trenér chce a najednou byl na lavičce jako žolík, až se postupně dostal do základní sestavy v derby se Slavií. Vše pak vyvrcholilo dvěma góly proti Teplicím. Kadlec dokonce zaujal natolik, že se jeho jméno po čase objevilo i v reprezentaci.

Pokud jste měli možnost s ním mluvit po zápase, slyšeli jste svědomitého hráče, který si je vědom toho, co se s historicky nejúspěšnějším klubem v tuzemsku děje a není mu to jedno. Jaký rozdíl oproti dobám, kdy byl veřejností nálepkován jako „lehkomyslný frajírek“.

Při zranění v Jablonci to nevypadlo vůbec dobře, absence se odhadovala na několik týdnů. Sparta měla jediné štěstí v tom, že Kadlecovu formu převzal Josef Šural a důležitými góly tým táhl. Jinak by už bylo opravdu zle.

Kadlec se však brzy uzdravil, vrátil se do základní sestavy a navíc jako kapitán, kterému trenér Stramaccini důvěřuje. Poprvé v kariéře šel na trávník s tím, že vede Spartu v roli lídra. Když ve 4. minutě jediným gólem po hezké akci rozhodl zápas, Letná bouřila.

Když střídal, fanoušci mu děkovali ve stoje a vyvolávali jeho jméno. Jeho výkonnostní sinusoida se dostává na samotný vrchol. Samozřejmě může zase kdykoliv začít klesat. Je pouze na samotném Kadlecovi, aby to nedopustil a pokračoval ve výkonech, kterými donutil diváky vstávat ze sedadel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud