Jakub Dvořák
2. února 2018 • 12:57

Od nahrazení Rosického k mini revoluci. Opakovat podzim už však Sparta nemůže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více jak polovina letních posil je pryč. Šest nových hráčů (z toho čtyři ze zahraničí) přišlo. Fotbalová Sparta opět zabrousila do svého kádru, ačkoliv ne v takové míře jako před začátkem sezony. Očekávání jsou veliká. Letenští budou muset na jaře válcovat jednoho soupeře za druhým a vyrvat Slavii celkové druhé místo. Jenže uplynulým podzim dává spoustu pochybností. Jak dlouho se bude nová osa týmu poznávat a hra Pražanů sedat?



Troufnu si tvrdit, že taková škatulata neměli na Letné v plánu. Hlavním cílem v zimním přestupovém období bylo zbavit se přebytečných hráčů a nahradit alespoň částečně kreativitu Tomáše Rosického . Ostatně to potvrzují i slova sportovního ředitele Zdeňka Ščasného na tiskové konferenci, když byl představen ve funkci.

A povedlo se. Klub přivedl za rekordní přestupovou sumu z belgického Anderlechtu rumunského špílmachra Nicolaeho Stanciua, který by po někdejší hvězdě měl kromě čísla deset zdědit i dirigentskou taktovku na hřišti.

K tomu však vznikly nečekané okolnosti, jež donutily Spartu, aby opět zasáhla do svého kádru.

Odchody Mandjecka, Biabianyho, Janka či Marečka až tolik bolet nebudou. V týmu se najdou hráči, kteří jsou levnější a kvalitativně je zastoupí.

Ztráta brankářské jedničky Martina Dúbravky a vynucený odchod perspektivního Vjačeslava Karavajeva, jsou už ale věci, kterými se sportovní rada musela zabývat. V případě Dúbravky padla volba na rumunského brankáře Florina Nitu z FCSB, za Karavajeva žádná posila (zatím) nedorazila. V očích Zdeňka Ščasného a Andrey Stramaccioniho jí zatím je trojice Sáček, Kaya a Hovorka.

Na sehrávání se během jara nebude čas

Pak jsou tu však přestupy z kategorie (ne)vynucených. Jedná se o Guélora Kangu z CZ Bělehrad a Mihaila Rističe z Krasnodaru. Museli Pražané tyto transfery realizovat? Ano, i ne.

Není pochyb, že získat hráče Kangových kvalit za hubičku, je dobrý manažerský počin. To samé v případě 22letého Srba. Roční hostování zdarma a následná opce za nadějného reprezentanta do 21 let, který oplývá atributy pro náročný a moderní fotbal.

Na druhou stranu je spekulativní, zda trenér Stramaccioni potřebuje mít v kádru přetlak ve středu pole. Stanciu, Kanga, Ristič, Mavuba, Sáček, Frýdek, Kulhánek. A to jen na 14 zápasů v české lize. Otázkou také zůstává, zda potřebuje mít šest variant na levý kraj obrany a angažovat dalšího univerzálního hráče à la Martin Frýdek, když už vlastně jeden na Letné působí.

Navíc trenér Stramaccioni po podzimní části otevřeně v rozhovoru pro klubovou televizi uvedl, že jednou z příčin nevydařeného půlroku byl i velký příliv zahraničních posil. Přitom vyjma Jiřího Kulhánka a Zinedina Mustedanagiče, který v Česku vyrůstal, přišli v zimě čtyři hráči z ciziny.

Samostatnou kapitolou je stabilizace kádru a sehranost. O tom, že tým potřebuje čas, aby si vše sedlo, se mluvilo po celý podzim. Na jaře už však Sparta musí kvaltovat a vyhrávat jeden zápas za druhým. Jejím cílem je získat celkové druhé místo a porvat se o předkolo Ligy mistrů.

Na výmluvy, že si „vše musí sednout“ už nebude prostor.

Florin Nita už zapózoval ve sparťanském dresu
Florin Nita už zapózoval ve sparťanském dresu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud