Jakub Dvořák
6. března 2018 • 18:50

Hapal kráčí ve Vrbových stopách. Sparta je pro něj životní šance

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Hapal = nový trenér Sparty. Pro české fanoušky je toto jméno velká neznámá. Ačkoliv má 48letý kouč na domácí scéně za sebou již několik angažmá, není to persona, která by u nich rezonovala jako třeba Jindřich Trpišovský či Pavel Vrba. Avšak právě se současným plzeňským trenérem má nástupce Andrey Stramaccioniho mnoho společného.



Tvrdit, že se v Česku zjevil “nový” Pavel Vrba , může někomu připadat jako přinejmenším hodně předčasné přirovnání. Avšak dosavadní kroky v kariéře Pavla Hapala až nápadně kopírují rozjezd trenérské dráhy současného plzeňského trenéra.

Jen si to shrňme: Hapal po nevýrazném začátku v Opavě, Zlínu a Baníku odešel na Slovensko. Právě tam zažil bývalý hráč Leverkusenu, Sparty a Olomouce největší trenérské úspěchy. Mistrovský titul se Žilinou, postup do Ligy mistrů (přes Spartu) či kvalifikace s reprezentací do 21 let na EURO v Polsku.

Vrba? Z Ostravy zamířil k východním sousedům, kde dotáhl, tři sezony před Hapalem, Žilinu k titulu. Poté následoval návrat domů a životní angažmá v Plzni, kde se  zapsal do kroniky zlatým písmem, když tým dovedl dvakrát do Ligy mistrů, slavil tři postupy do jarní fáze Evropské ligy a získal dva mistrovské tituly.

Tohle všechno by měl o šest let mladší Hapal mít teprve před sebou. Na Spartě by tomu měli věřit a udělat pro úspěch vše, co bude v jejich silách. Pořád přeci platí za ambiciózní klub, který chce prorazit v Evropě.

Jediným zásadním rozdílem oproti Plzni je, že Vrba tým začal stavět od základu a postupnými kroky jej dostal mezi českou elitu.

Hapal ale, jak sám na úterní tiskové konferenci uvedl, přichází do mužstva, který má velký potenciál. V kabině navíc opadne napětí, hráči ucítí novou motivaci a budou se snažit nového trenéra oslnit. Co se stalo od začátku sezony, je historie. Odteď se hledí pouze dopředu.

Záleží tedy jen na tom, jak se této příležitosti Hapal chopí. Jen tak mimochodem se narodil v Kroměříži, což je jen 20 minut jízdy do Přerova, odkud pochází Pavel Vrba...

Nový trenér Sparty Pavel Hapal a Zdeněk Ščasný na tiskové konferenci k představení kouče
Nový trenér Sparty Pavel Hapal a Zdeněk Ščasný na tiskové konferenci k představení kouče

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud