Jakub Dvořák
5. května 2018 • 05:00

S Lafatou i další rok? Sparta musí dát na zdravý rozum a jít vpřed

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, s čím už někteří zřejmě ani ve skrytu duše nepočítali, se po zápase Sparty se Zlínem začalo řešit. Bude David Lafata pokračovat ve Spartě i v příští sezoně? Jeho letní sbohem Letné, které bylo před pár měsíci bráno za hotovou věc, se lehce otřáslo v základech. Jeden vítězný gól jako kdyby 36letému veteránovi vlil novou krev do žil.



Co vaše budoucnost – budete pokračovat ve Spartě?

„Uvidíme,“ zaskočil Lafata po výhře nad Zlínem.

Od Lafaty nic nového. Jen další tradiční pozápasové konstatování. Když však stejnou otázku dostal i Pavel Hapal, jeho odpověď už donutila k zamyšlení, zda na Letné opravdu se zkušeným matadorem nepočítají i pro další sezonu. „Je právoplatným hráčem Sparty, dnes dal krásný a velice důležitý gól. Na tuto otázku se mě zeptejte, až sezona skončí,“ reagoval Hapal.

Přitom už nějaký čas se kolem sparťanského tábora šušká, že další kontrakt pro muže s číslem 21 nepřijde. Ten současný vyprší právě po této sezoně a i Lafata ještě za vlády Andrey Stramaccioniho, kdy se o jeho odejití spekulovalo, přiznal, že je se svým koncem tak nějak smířený. V listopadu dokonce prohlásil, že když jej v klubu chtít nebudou, půjde hrát přebor.

O tom, že se blíží konec střelcovy éry, nasvědčovaly i jiné okolnosti. Stárne, ztrácí rychlost a nestačí spoluhráčům jako třeba ti mladší, kterým nedělá problém vysoko presovat soupeře, přijímat balony do sprintu a mnoho dalších aspektů moderního fotbalu.

Navíc ani po nástupu trenéra Hapala se z lavičky náhradníků neprobojoval zpátky do základní sestavy. Když pomineme úvodní duel s Karvinou, kdy si jej Hapal chtěl otestovat a jarní derby, kdy jeho nasazení od prvních minut, bylo nutné, sbíral Lafata jen drobné minutky. Proti Dukle šest, v Plzni čtyři, doma s Jabloncem dvě a v Ostravě se do hry nepodíval vůbec. V 19 startech vstřelil pět gólů.

Obránce Sparty Lukáš Štetina po vítězství 2:1 daroval svůj dres fanouškovi
Obránce Sparty Lukáš Štetina po vítězství 2:1 daroval svůj dres fanouškovi

Odstavení ikony? Dá se na to tak přihlížet. Daleko přesnější je však tvrzení, že se jedná o přirozený vývoj a od pražského klubu rozumné uvažování.

Letenští se momentálně opírají o Josefa Šurala , který byl označen za nového lídra týmu, a byla mu přidělena kapitánská páska. Vedle něho pak dostává prostor Václav Kadlec, kterého se snaží trenéři rehabilitovat a dostat opět do formy. Pak je dravý mladík Václav Drchal a až za nimi pak přichází na scénu právě Lafata. V útoku může nastoupit i univerzál Zinedin Mustedanagič.

Na hostování se navíc Spartě ve velmi dobrém světle ukazuje 20letý Matěj Pulkrab, který se v lize prosazuje podobným stylem jako Lafata. Sedm jarních tref v dresu Liberce je pro sparťanský management jasným signálem, aby v létě dostal minimálně šanci v přípravě. Tím pádem by se prostor pro Lafatu ještě víc zmenšil.

Na startu před příští sezonou se mohou na jednom místě sejít Šural, Kadlec, Pulkrab, Drchal, Lafata a v potaz se musí brát i Lukáš Juliš, který na jaře zatím sbírá starty pouze v juniorském týmu. Také není nikde psáno, že se Sparta nebude chtít v útoku ještě více posílit a nerozhlídne se po zahraniční posile.

Držet si Lafatu ještě další rok v roli náhradníka, kterou on dle svých slov nenese snadno, jen kvůli pověsti střelce a přízně fanoušků? To už mi přijde až moc na krev. Klub by měl hráči, který mu vystřílel mistrovský titul, vyhrával zápasy a bavil fanoušky svými kanonády, za mimořádné služby poděkovat jak se sluší a patří. Připravit důstojné rozloučení a pro své dobro udělat krok vpřed. Vsadit na jiné, rychlejší a dravější borce. Snažit se vychovat „nové“ Lafaty.

Neboť se také může stát, že sparťanské mladé pušky budou dál bavit fanoušky jinde a na Letné se bude tleskat autorovi téměř 200 ligových tref jen za to, že se jde deset minut před koncem rozcvičovat. A to není zrovna hezký pohled vůči tomu, co ve Spartě dokázal.

Co myslíte?

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Zlín 2:1. Domácí uhlídali výhru, pálil Lafata
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud