Jakub Hlaváč
28. července 2015 • 18:10

Už žádné lego. Uspěje Sparta se zbraní jménem stabilizace?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naplnit ambice pokus XY. Hokejová Sparta v pondělí vyjela na led a loučit se s ním chce s trofejí nad hlavou. Těžko může chtít cokoliv jiného… Jenže poslední titul vybojovala v roce 2007 a od té doby jsou touhy fanoušků neukojeny. Změnit to má nebývalá stabilita.



Přestavba. Demolice. Rekonstrukce. Omlazení. Další a další přívlastky mohou mít pohyby ve sparťanském kádru, které ho v posledních letech rozkládaly a skládaly podobně jako nadšené dítko stavebnici lega.

Často to byly změny vynucené – ekonomikou, výkonností. Občas citově zabarvené – Petr Ton. Každopádně proběhly, jenže výsledek v podobě postupu do kýženého finále, natož pak ke slavnostem s pohárem, se nedostavil.

Nyní zůstala Sparta z velké části pohromadě. Jistě, odešel kapitán Tomáš Rolinek , obránci Marek Ďaloga či Karel Pilař, jeden z posledních pamětníků mistrovského juchání. Přišla za ně však náhrada. Forvard Tomáš Netík i jeho jmenovec brankář Pöpperle mají patřit k ligové špičce.

Trenér Josef Jandač si své mužstvo chválí. Vidí v něm dravost, touhu se ukázat. Má v jeho středu dostatek borců, kteří se chtějí předvést, ukázat. Adam Polášek, Jan Buchtele , Martin Réway a další mají dostatek důvodů osobních i kolektivních postoupit o level výše.

Kouč sám ostatně také nemá odpracováno, co si vytyčil. I on by se rád se svým pražským angažmá loučil s pocity šampiona. Musí vědět, že už mohl mít splněno. Že velkou šanci v roce 2014 propásl. Teď má na nějaký čas dost možná poslední.

Klubové vedení si jistě připíše plusové body za udržení soupisky. Za východním či severním dobrodružství z české nejvyšší soutěže odcházejí i méně zvučná jména, než nosí dres rudého „S“. Na druhou stranu majitelé svým podřízeným přichystali i nová dobrodružství.

Jandač dostal svolení účastnit se reprezentačních akcí (předpokládá se, že po sezoně bude svaz jeho jediným zaměstnavatelem) a v době jeho nepřítomnosti budou muset mužstvo řídit asistenti Zdeněk Moták a Patrik Martinec. Mají důvěru.

Druhou výzvou je stěhování do luxusu O2 Areny. Před logickou úvahou tento přesun jednoznačně obstojí. Jenže sport je o emocích. A ty jsou u některých fanoušků hodně negativní. Sparta se bude modlit, aby v září do jejího nového stánku přišli. Aby nebyla ostuda.

O svém progresu bude chtít semifinalista posledního ročníku přesvědčit už na konci srpna v rámci Ligy mistrů. V mezinárodní konkurenci touží taktéž dojít daleko, srovnání se zahraničím o jeho možnostech hodně napoví.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud