Jakub Konečný
25. srpna 2011 • 09:25

Óda na Vrbu: »Nějakej strom« je mistr mezi mistry

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JAKUBA KONEČNÉHO - Ačkoli rok 2011 se teprve nedávno přehoupl do druhé poloviny, o vítězi ankety o nejlepšího fotbalového trenéra v Česku s tímto letopočtem je už teď rozhodnuto. Nemůže jím být nikdo jiný než Pavel Vrba. Strůjce plzeňského zázraku.



Jeho příchod do Plzně byl přitom v říjnu roku 2008 přijat s velkými rozpaky. Pavel Vrba se sice mohl pyšnit titulem ve slovenské lize, ale to se s trochou nadsázky povedlo skoro každému českému kouči, který se před ním na angažmá za řekou Moravou vydal.

„Víš, kdo nás teď trénuje? Nějakej strom,“ kroutil hlavou Pavel Horváth. I známý šprýmař přijal nového nadřízeného s neskrývanou nedůvěrou. Nabitá Plzeň se tehdy krčila na spodku tabulky a bývalí hráči Sparty v jejím dresu dávali za pravdu těm, co tvrdili, že na špičkový fotbal nemají.

Kromě Horvátha šlo zejména o Daniela Koláře, Jana Rezka, Milana Petrželu a Davida Limberského. Na Letné to byli vesměs hráči do počtu, náhradníci. V Plzni z nich Vrba stvořil fotbalisty mezinárodního formátu.

To, že kouč z Přerova poznal, jak kvalitní materiál ve skutečnosti k dispozici má, byl základní stavební kámen pozdějších úspěchů. Další detaily následovaly.

Limberského a Františka Rajtorala stáhl ze středové řady do obrany, a z průměrných záložníků tak vyrobil špičkové krajní beky.

Ze Slovenska si přivedl nenápadného, ale produktivního kanonýra Marka Bakoše. I jeho spolehlivou náhradu Michala Ďuriše.

A majstrštykem bylo pak posunutí Petra Jiráčka z levého kraje hřiště do středu. Vlasatý záložník v nové roli neuvěřitelně vyrostl a chytil takovou formu, že v reprezentačním zápase ve Skotsku zkrátka nesmí v základní sestavě chybět. Žádného jiného hráče v takové fazoně totiž český fotbal momentálně nemá.

Plody, které za svou práci na ofenzivním a účelném fotbalu Vrba sklízí, jsou neuvěřitelně sladké. Dříve bylo pravidlem, že Sparta pustila titul někomu jinému, jen pokud měla sama špatnou sezonu. Jenže to v té uplynulé neplatilo, tým Jozefa Chovance třeba získal víc bodů, než v ročníku 2009/10, v němž ani jednou neprohrál a skončil první. Přesto to na Plzeň nestačilo.

Třešinka na dortu, jak to nazval sám Vrba, pak přišla v kvalifikaci Ligy mistrů. Ačkoli los Plzni přiřkl mimořádně těžké protivníky v podobě Trondheimu a Kodaně, Viktoria si jako třetí český tým v historii zahraje soutěž soutěží. Navíc všech šest duelů play-off vyhrála a výrazně tak pomohla klubovému koeficientu.

Některé týmy hrají pěkně, ale prohrávají. Jiné zase dělají body nezáživnou hrou. V případě Plzně je v pořádku oboje – hra i výsledky.

„Do základní skupiny bych si přál hratelné soupeře, s kterými bychom měli šanci bojovat o postup do jarních bojů,“ uvedl Vrba ambiciózně po vítězné výhře s Kodaní.

Na takový sen má plné právo.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud