Jakub Konečný
6. října 2012 • 18:00

Sparta připravila v zápase s Bilbaem Plzeň o patent na fotbalovou krásu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mediální obraz ošklivé Sparty a krásné Plzně dostal během čtvrteční noci vážné trhliny. Zatímco letenský tým útočným vírem zamotal hlavu hráčům Bilbaa a slavil impozantní vítězství, Viktoria nakonec v hluboké tůni fotbalové nudy utopila svou pověst i nečekaný bod.



„Ukázali jsme, že taky umíme hrát fotbal.“ Vítězslav Lavička, kouč Sparty, pronesl tato slova den poté, co jeho tým porazil 3:1 Bilbao. Tedy obávaný španělský soubor, který na jaře dvakrát pokořil Manchester United a postoupil až do finále Evropské ligy.

Až dosud se přitom zdálo, že z českých klubů tohle zvládne pouze Plzeň. Jako by měla na fotbalovou krásu patent.

Zatímco Viktoria dlouhodobě sklízí za svůj herní projev pochvalné kritiky, o Spartě média referují převážně v negativním tónu. Přitom do základní skupiny Evropské ligy přešla s přehledem přes slavný Feyenoord a na Plzeň ztrácí v domácí soutěži jen dva body vinou nafilmované penalty.

Čtvrtek zase ukázal, že nejde o úplně spravedlivý pohled. Sparta jednoznačně Athletic přehrála, kromě tří gólů měla ještě několik vyložených šancí. A to trenér Bilbaa Marcelo Bielsa poslal na hřiště to nejlepší, co měl k dispozici.

Naproti tomu Atlético Madrid nasadilo na Plzeň svou druhou garnituru – a podle toho výkon obhájce titulu vypadal. Parta nesehraných náhradníků se nemohla dostat do tempa, domácím nepomohl ani poloprázdný stadion.

Jenže Viktoria příznivých okolností nevyužila, útočná předsevzetí Davida Limberského a spol. se ukázala jen jako plané sliby. Jakmile svěřenci Pavla Vrby pochopili, že mají velkou šanci na remízu 0:0, vše tomu podřídili. Za celý zápas, který měl grády asi jako desetkrát vylouhovaný šálek čaje, trefili ze hry branku jen jednou – a to navíc po (nesprávně) odpískaném ofsajdu. Jinak se soustředili na pozornou defenzivu, která jim není vlastní.

To, že nakonec Západočeši přišli o vysněný bod až ze třetí nebezpečné situace, které v posledních minutách čelili, byla jen zákonitá shoda okolností. Byť poněkud zlomyslná až krutá.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud