Jan Jaroch
31. července 2015 • 18:00

Když jsou peníze pánem. ZOH 2022 v Pekingu jako MS v Kataru

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2022 bude ve sportu jak z absurdního futuristického románu. Dvě největší akce se uskuteční ve velmi diskutabilních lokalitách. Světový šampionát ve fotbalu proběhne v Kataru a zimní olympijské hry v čínském Pekingu. Zatímco o prvním případu už se bouřlivě diskutovalo, zimní olympiádu v Číně odklepli funkcionáři MOV v pátek.



Nutno podotknout, že se již snažili vybrat pouze menší zlo. Největší ránu dostaly poslední volby již dlouhé měsíce dopředu, když si své kandidatury především z ekonomických důvodů rozmyslely evropská města Oslo, Stockholm, Mnichov či Krakov. V osudí tak zbyl jen Peking a kazachstánské Almaty.

A tak potřetí za sebou poletí čeští zimní sportovci na svou olympiádu na východ. Po Soči 2014 a Pchjongjangu 2018 zamíří o čtyři roky později do Pekingu. Zaběhlý systém střídání kontinentů dostává na frak stejně jako důraz na tradici sportů v dané lokalitě.

Jestliže se v případě Soči se zdviženým obočím odkazovalo na riziko nedostatku sněhu, v Pekingu jde téměř o jistotu. Půjde o hrátky především na umělém sněhu, umělá bude v podstatě i celé olympiáda ve městě, které jako první uspořádá po letních i zimní Hry.

O jednom městě lze navíc mluvit stěží. Centrum lyžařských disciplín vyroste nějakých 200 kilometrů od Pekingu, roztříštěnost sportovního svátku i ohromné náklady na zbudování infrastruktury jdou proti agendě 2020, kterou loni MOV odhlasoval. Kladl v ní důraz na větší civilnost a ekonomickou udržitelnost pořádání olympiád. A to už vůbec nemluvíme o dodržování lidských práv.

Logičtější volbou bylo při pátečním hlasování Almaty, středisko s opravdovým sněhem a horami, jež nabízelo sportoviště do 30 kilometrů od olympijské vesnice. Vyhrál však čínský vliv a vidina obrovského trhu. Pro jednou byl zase pánem při rozhodování o sportovní budoucnosti dolar. Tak jako při volbě Kataru pořadatelem fotbalového šampionátu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud