Jan Jaroch
13. května 2016 • 08:51

Ponižující krach. Berdych je v desítce, top 10 tenis už ale nehraje měsíce

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to celkem úsměvný pocit. V osmifinále turnaje Masters v Římě mohl jít hrát proti Davidu Goffinovi kdokoliv z nás a vedli bychom si stejně jako Tomáš Berdych – 0:6, 0:6. Nejlepší český tenista má za sebou nejzoufalejší prohru kariéry, podle statistiků ATP nedostal takový „klacek“ ani v juniorech.



A už je to 11 let, co hráč elitní desítky prohrál 0:12. Naposledy takto dostal nasekáno Gaston Gaudio od Rogera Federera. Jenže Švýcar v roce 2005 válel tak, že se dá jeho výprask argentinskému antukáři na rychlém povrchu v šanghajské hale při semifinále Turnaje mistrů ještě pochopit.

Ale Berdychova ostuda s o pět let mladším Belgičanem, který je přes své obrovské nadání známý také tím, že proti favoritům z top 10 prostě neumí hrát a před včerejším zápasem s nimi měl skličující bilanci 2:26? Pokud si český hráč nezapomněl kecky či raketu, což podle televizních záběrů nezapomněl, tak jde jednoduše o ponižující zážitek.

Goffin hraje skvělý rok, už má na kontě 22 vítězných zápasů sezony a patří mu 13. místo v žebříčku. Nad jeho třetí kariérní výhru s borcem top 10 by se měl však přidat vykřičník.

Tomáš Berdych už totiž měsíce nehraje tak, jako hráč desítky. Jestliže loni neschopnost porážet absolutní elitu vynahrazoval jistými výsledky s kýmkoliv jiným, letos už ho smečka mladších vlčáků zle cupuje.

Prohrál dvakrát s Nickem Kyrgiosem, po porážce mu uštědřili Damir Džumhur, Milos Raonic a Goffin. Vše hráči 25 let a mladší. To oni se stále lepší, kdežto český tenista už dávno narazil na strop své výkonnosti a po třicítce jeho schopnosti erodují.

Momentálně ho na osmé příčce žebříčku dělí pouhých 125 bodů od toho, aby poprvé od července 2010 vyklidil pozici v elitní desítce. A zdá se, že jde pouze o otázku krátké doby, než se tak stane.

Ačkoliv je Berdychovo letošní zápasové skóre 19:10 respektuhodné, jeho aura spolehlivého tenisty patřícího k nejužší elitě mizí. O to rychleji, pokud dopustí takovou marnost jako ve čtvrtek v Římě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud