Jan Jaroch
24. října 2016 • 22:15

Plíšková jako Nadal. Dokud není po všem, zatni zuby a drž hlavu vzhůru

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když byly sestry Plíškové dětmi, přezdívali jim trenéři „malí vojáci“. Disciplinované, neodmlouvající, pracující jako stroje. I tahle nátura pomohla Karolíně Plíškové k vítěznému vstupu do Turnaje mistryň.



Plíšková je stále teprve hvězdou ve vývoji, znovu ale ukázala, jak pevné základy má její tenis. A teď nemluvme o jejím nadpozemském servisu, nýbrž o povaze, jež často dělá na kurtu největší rozdíl.

Tahle slečna dokáže zatnout zuby a nepovolit, i když na tabuli svítí skóre k pláči. 0:4 ve třetím setu, pak zvládla brejk ve čtvrthodinovém gamu, aby si vzápětí vlastní podání zase prohrála.

Nevadí, ještě není konec. Plíšková ukázala „Nadalovský“ přístup k tenisu, při němž neexistuje nic jen příští bod, a o ten se musíte rvát. Jak se vaše snaha poskládá do závěrečného skóre, už je vedlejší. Důležité je nic nebalit.

A za tohle byla Karolína včera odměněna. Nemá smysl si lhát do kapsy, nadpoloviční zásluhu na jejím úspěšném comebacku měla o rok mladší Garbině Muguruzaová, jež se v koncovce sesypala. Plíšková ji k tomu ale také svým přístupem donutila, což není na ženském okruhu zdaleka samozřejmé.

Pomohl i trenér Vaněk

Znovu se také ukázalo, jak dobře je česká tenistka koučovatelná a jak nápadně často jí pomáhají návštěvy trenéra Jiřího Vaňka během zápasů. Ten nedávno v rozhovoru pro Sport přiznal, jak důležitá je psychologická práce s tenistkou.

„U Karolíny se snažím, aby špatné věci rychle vymazala z hlavy a jenom koukala dopředu, co může udělat líp. Co nemůžeš změnit, o tom nemá cenu se vůbec bavit,“ popisoval tehdy a přesně v tomto duchu během třetího setu ke své hráčce promlouval. „Buď stále pozitivní, nemysli na to, co bylo. Dívej se dopředu, ona ti ještě jednu šanci dá,“ tloukl do hlavy Plíškové.

A ta ho vyslyšela do posledního písmene. Ne každý v zápalu boje dokáže reagovat na takové pokyny. Poznali byste v téhle strojově hrající holce bez jediného náznaku emocí vzteklounku, která ještě před několika lety házela raketami a otráveně reagovala, když jí zrovna nešla karta?

Plíšková znovu ukázala, že roste ve světově výjimečnou hráčku, a věřím, že poučení ze vstupního mače Masters s Muguruzaovou v sobě bude mít do konce života. Dokud není po všem, drž hlavu vzhůru a zatni zuby.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud