Jan Jaroch
2. února 2018 • 15:05

Nákaza jménem Satoranský: nulové ego, vše pro tým

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už tak špatná sezona se hroutí, s účastí v play off již nelze na sto procent počítat. Záchvat paniky dostali někteří fanoušci Washingtonu Wizards, jen co prosákly zprávy, že levé koleno Johna Walla je v takovém stavu, že hvězdný player musí pod nůž. Dva měsíce bez ústředního rozehrávače, to byl chřtán zkázy, který se otevřel před týmem, jenž se ještě začátkem listopadu holedbal, že je největším vyzyvatelem LeBrona Jamese a Clevelandu ve Východní konferenci NBA.



Jak vypadá začátek téhle washingtonské tragédie? Tři zápasy, tři vítězství (dvě z toho proti top klubům) a dobrá nálada v týmu, který do té doby působil až letargicky. V centru téhle proměny stojí Tomáš Satoranský, dvoumetrový atlet, jenž si to předminulé léto namířil do NBA s cílem posunout všechny české milníky.

Dá se věřit, že si je všechny přivlastní. Za poslední týden si Satoranský získal po celé lize víc respektu, než za předešlou sezonu a půl. Ukazuje se totiž jako velmi kompetentní rozehrávač a rozený vítěz, jenž dokáže dirigovat svůj vlastní tým.

Post rozehrávače je v dnešní NBA nejdůležitější ze všech. Zastávají ho megastar inkasující přes 20 milionů dolarů ročně, dominují na míči a díky svým střeleckým schopnostem rozhodují zápasy. Tomáš Satoranský je jejich opak. Břehy Atlantiku dobývá evropským stylem. Střílí jen sporadicky, nemá na rukách lepidlo, nýbrž míč rychle posouvá na lépe postaveného spoluhráče.

Nehraje akce pro sebe, ale pro druhé. Jak se říká, dá „nažrat“ všem na palubovce a borci se baví. Prostě dělá své spoluhráče lepšími. A když přihraje, nezůstane stát, ale inteligentně si hledá prostor a nabízí se dál. Nulové ego a soutěživost Kobeho Bryanta, z takového těsta je český střed.

Pohyb míče je teď u Washingtonu mnohem zdravější. Za poslední tři mače, co je Čech v základní pětce, mají Wizards průměr 32,3 asistencí na zápas, nejlepší za tenhle úsek ze všech týmů NBA.

Ještě cennější je ale zlepšená týmová chemie. Podivín s plnovousem Markieff Morris si s českým středem nadšeně plácá dlaní, rozkvétá forvard Otto Porter, s hvězdným Bradleym Bealem si „Saty“ vzájemně vrací alley oopy (přihrávky do výskoku na smeč). Ten poslední záraz dostal Čecha do nejlepších akcí dne.

Satoranský dře na obou koncích hřiště. Se svými dvěma metry má někdy potíže stíhat blesky v dresu soupeře, je ale dostatečně inteligentní a předvídavý, aby je častokrát udržel před sebou a pozici jim co nejvíc ztížil. Loňský MVP Russell Westbrook a torontský Kyle Lowry, oba členové současného výběru All Star, na sobě cítili dech českého honícího psa. Satoranský chce jednoduše bránit, pod vlastním košem neodpočívá. A to je znovu nakažlivé.

S cenovkou pouhé tři miliony dolarů na sezonu objevují právě teď mnozí ve Washingtonu český poklad, který je stojí drobné. A šestadvacetiletý Tomáš Satoranský si zadělává na skutečně světlou budoucnost v NBA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud