Jan Kukal
Premium
13. srpna 2019 • 11:22

Ať Bouzková zesílí, z Plíškové jsem rozpačitý. Růženka procitla po 5 letech

Autor: Jan Kukal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh Marušky Bouzkové v Torontu mi přišel neuvěřitelný. Až skoro jako pohádka o Šípkové Růžence, která pět let spala. V roce 2014 vyhrála juniorku na US Open, kde pak ale celou tu dobu byla? Vždyť je to tak vynikající hráčka, asi nejpohyblivější tenistka, kterou jsem v životě viděl. A to tenis sleduji už přes padesát let. Na konci placeného komentáře najdete i barometr formy českých tenistů a zajímavosti z uplynulého týdne na kurtech.



Marie Bouzková je velmi koncentrovaná, bojovná, údery má založené naprosto ukázkově. Jen jednu výtku bych k ní měl. Vypadá jako typická česká škola, akorát při servisu nepřinožuje. Během podání nepřisune pravou nohu k levé. Tím, jak si nadhazuje míček nad sebe a nepřinoží, nevyužívá váhu těla. Táhne celý servis jen rukou.

Pohyb i švih má krásný, ale kdyby přinožila, víc se do úderu položí a poletí jí první servis třeba i o dvacet kilometrů rychleji. Také nebude tolik zatěžovat pravé rameno, s nímž by mohla mít v budoucnu problémy. Monfils hrál servis taky dlouho bez přinožování, teď ho změnil a dává spoustu es. Když to zvládl on, není důvod, aby to nedokázala i ona.

Bouzková mi připomínala Mandlíkovou za mlada. Potřebovala by ale v zimní pauze opatrně naposilovat vršek těla. Ramínka má tak úzká, že by mohla skákat do flašky. Potřebuje si pomoct lehčími body. Aby dala sem tam nějaké eso, připravila si výměnu.

Jinak je to ale super hráčka. Všechny údery má skvěle založené, na rozdíl od většiny hráček umí i voleje a nebojí se jich. Dovede zahrát set bez nevynucené chyby. Její pohyb je naprosto úžasný, ohromně anticipuje, je radost na ni koukat. Navíc působí jako moc milá holka. Přijde mi hrozně poslušná, a že má tenis opravdu ráda. Prostě super typ.

Pět až šest Češek v první desítce?

Pro český tenis je to další úžasná zpráva. Vypadá to, že za pár let bychom mohli mít pět až šest hráček na první desítku. Což je v jedné generaci úplně neuvěřitelné. Kromě Plíškové a Kvitové je tam Vondroušová, Muchová, Siniaková a teď vyletěla Bouzková.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud