Jan Malý
16. srpna 2017 • 16:00

Slavii bolestně chybí efektivita, a ta je v Lize mistrů nutně potřeba

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se, že Slavia stále poznává zákonitosti fotbalové Evropy. Ta jedna ze základních říká, že je potřeba být maximálně efektivní. Jenže červenobílým se to zatím v letošních předkolech Ligy mistrů moc nedaří a včerejší impotence na půdě APOELu Nikósie v prvním utkání play off nablýskané soutěže a porážka 0:2 značně oddálily sen o průniku do základní skupiny mezi evropský výkvět.



V předešlém dvojutkání proti Borisovu „sešívaní“ na neproměňování šancí ještě neshořeli. Tehdy měli mraky příležitostí především v úvodní partii, doma mohli oslabenému a před vlastní bránou zakopanému soupeři nasypat ranec gólů, ale zůstalo u hubené výhry 1:0 a v odvetě v Bělorusku se pak soubor trenéra Jaroslava Šilhavého musel třást o postup. 

Včerejší marnost v koncovce nyní bolí ještě víc. Přitom šance byly, Michal Frydrych z úhlu nepropálil gólmana Boye Watermana, Josef Hušbauer za jeho záda neprocpal míč ve vyložené pozici a ani pár vteřin poté neuspěl technickým pokusem, Muris Mešanovič trefil tyč.

Zklamaní slávisté po konci prvního poločasu
Zklamaní slávisté po konci prvního poločasu

V takové bitvě do brány musí něco spadnout. Naopak APOEL názorně předvedl, jak se chovat. Ještě než slávisté stačili chytit tempo zápasu, vedli domácí 2:0. Můžeme říkat, že u prvního gólů měl APOEL i štěstí a druhý trefil Efstathios Aloneftis náramně. Ale taková je Liga mistrů. Pokud ji chce Slavia hrát, musí být také taková.

Může ji brzdit, že v domácí lize jí slabší produktivita stačí a že není pod takovým tlakem. Nějaký gól se červenobílým většinou podaří vstřelit a pod tlakem soupeřů moc není. Například v prvních třech kolech tohoto ročníku HET ligy čelili nejmenšímu počtu pokusů ze strany soupeřů (24). Slavia má sedm bodů a tolik jí ani nevadí, že ačkoliv má celkově nejvíc střel (48), je její střelecká úspěšnost 6,3% procenta pátá nejhorší.

Odveta proti APOELu v posledním předkole Ligy mistrů však bude pro Slavii nesmírně těžká. V ní bude muset svou produktivitu výrazně vylepšit, ukázat evropskou úroveň. Pokud ne, společnost Barcelony, Realu Madrid či Bayernu Mnichov si neužije.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud