Jan Malý
26. srpna 2020 • 17:23

Barcelona bez Messiho? Ztráta identity i nové výzvy pro klub i hvězdu

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona = Lionel Messi a obráceně. Více než jednu dekádu platí tak silně tahle rovnice. Pouto katalánského kolosu a fotbalového génia s desítkou na zádech bylo jedinečné. Fenomenální Argentinec počítá s Barcelonou deset titulů ve španělské lize nebo čtyři triumfy v Lize mistrů, sám získal šestkrát Zlatý míč, nastřílel za ni 634 gólů. Stal se zřejmě nejvýraznější osobností v košaté historii slavného klubu.



Všechno však jednou končí a zdá se, že k rozvodu mezi Messim a Barcelonou dochází právě nyní. Ne úplně nečekaně, indicie o možném odchodu drobného dribléra se objevovaly už delší dobu. Co by to pro Barcelonu znamenalo? Určitě ztrátu jisté (a ne malé) části identity, pro každého byl Messi jejím symbolem, miliony fanoušků po celém světě jí fandily právě díky kumštu chlapíka z Rosaria, dresy a další suvenýry s jeho jménem či obličejem vynášely majlant.

Nahradit Messiho bude v tomto směru nemožné. Najít nového borce, který si vybuduje takovou auru, bude tak bavit lidi a tak pevně se sepne s klubem, by se rovnalo zázraku. Navíc fanoušci si hrdiny, se kterými se mohou silně identifikovat, žádají a hledají je.

Pro Barcelonu ale Messiho chystaný odchod představuje i novou příležitost. Šanci změnit se, zbavit se závislosti na jednom hráči, i když byl výjimečný. Katalánci se budou moct víc opírat o týmové souznění, změnu potřebují. Kolapsy v posledních třech ročnících Ligy mistrů proti AS Řím, Liverpoolu a naposledy Bayernu naznačily, že už neumí dojít na vrchol. Barcelona se změní, i když snadné to i kvůli rozbouřeným fandům nebude.  

Každý se teď ale bude muset přizpůsobit potřebám celku. Ostatně nový trenér Ronald Koeman to dal Messimu pocítit, když mu řekl, že je konec s jeho privilegii v sestavě a že vše bude muset dělat pro tým, což hvězda podle zpráv ze Španělska nerozdýchala. Nikdo si nebude moct dovolit pauzírování při bránění či ležérní návraty zpátky.

Případná nová štace bude výzvou a motivací i pro Messiho. Španělsko si podmanil, ale mnoho lidí si v průběhu jeho výjimečné kariéry pokládalo otázku, jak by si vedl jinde. Teď by měla přijít odpověď. A bude zajímavá i z pohledu, že Cristiano Ronaldo, věčný Messiho rival, se dokázal prosadit v Anglii, Španělsku a Itálii. Všude ukázal svou výjimečnost. Předvede ji i Messi mimo Barcelonu?

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Barcelona - Bayern 2:8. Brutální debakl! Německý tým je v semifinále
Video se připravuje ...

Nejlepší přestupová období historie: Kdy se nejvíc zaskvěly Barca nebo AC Milán?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud