Jan Podroužek
14. listopadu 2017 • 14:07

S Nezmarem si zadělává Slavia na pokrok. Pokud ho budou šéfové respektovat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia se orientuje na českém fotbalovém trhu rychle, účelně a pragmaticky tak, aby co nejrychleji převzala roli nejsilnějšího tuzemského klubu. Že se v létě zpomalila trochu nerozmyšleným nakupováním, může být pomocnou zkušeností a koneckonců třeba i jedním z důležitých důvodů, proč se do Edenu stěhuje sportovní ředitel Jan Nezmar.



V kontrastu se Spartou, a nejen v něm, jsou červenobílí mimořádně rychle rostoucí fotbalová firma. A podle doplnění úzkého vedení schopným manažerem Slovanu zřejmě i dostatečně sebekritická, aby věděla, kde přesně má ještě rezervy.

Ostatně věta předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka vyřčená před utkáním Evropské ligy s Villarrealem, že „Jiří Bílek přichází, aby pomohl laickému vedení“, je celkem dostatečný důkaz.

Přesně taková vlastnost je nesmírně důležitá pro efektivní rozvoj klubu. Přehlížet vlastní chyby a vymlouvat se dokola na něco, je směr mimo úspěchy.

Příchod Jana Nezmara je ovšem pouze prvním předpokladem dobrého nastavení. Daleko důležitější je, jak se vedení, které má samozřejmě plné právo na zasahování do čehokoliv a jakkoliv, protože to prostě platí, podřídí jeho know-how a nechá bývalého skvělého ligového střelce (a taky stopera) rozvíjet sportovní stránku klubu dle jeho představ. Proč jinak by ho totiž taky bralo...

Tahle věta nemá působit stylem, že Nezmar má patentovaný rozum a fotbalovou pravdu, nicméně jeho vzdělání, intelekt, zkušenosti a otevřenost vůči svým pracovním postupům z něj dělají muže, jenž by měl dostat, silně řečeno, bezbřehou důvěru.

Takový stav je ovšem možný jedině v případě, že i jeho kolegové z vedení klubu budou přesně znát své místo. Jestliže Nezmarovi záleží na tom, aby měl ke své práci volné ruce a pokud možno co nejméně „kecalů“, není to kvůli ješitnosti, ale kvůli sebedůvěře, s jakou je schopen Slavii posunout dál. Tedy směrem, kterým chce jistě jít celá Slavia.

Ať už uvnitř klubu vznikly jakékoliv rozbroje, je to přesně jedno z možných míst úrazu. Tvrdé politické hry kazí fotbalové záměry ve všech klubech (a vůbec všechno), a Slavia k nim má taky sklony. Takového prostředí byl Nezmar ve Slovanu v podstatě ušetřený, momentálně ale vstupuje do opravdu jiného světa.

Jako funkcionář s ním nemá zkušenosti, pokud mu ovšem nechybí jasné myšlenkové pochody a záměr, a jeho budoucí šéfové ho budou plně respektovat, myšleno nenabourávat jeho filozofii, zadělává si Slavia na pokrok.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň – Slavia 1:0. Lídr vede už o 13 bodů, šlágr rozhodl Kolář
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud