Jan Podroužek
10. dubna 2018 • 15:01

Dobrá sezona Bohemians je jen začátek, překážkou budou nároky, které se na tým zvětší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výsledek 5:2 je z pohledu Bohemians fantastický, ale aby bylo hned na začátku jasno, není skutečným odrazem toho, jaká je síla vršovického mužstva. V určitou chvíli zkrátka Viktoria absolutně selhala a Bohemka toho dokonale využila. Ovšem je pravda, že trendem, jaký je nastolen ve fotbale obecně, se snaží pokrokový kouč Martin Hašek inspirovat, a zažívá s tím úspěch.



Když chce člověk odhadnout přibližnou sílu týmu, a koukal by přitom jen do ligové tabulky, ze všeho nejvíc vám nenapoví získané body, výhry, prohry. Je to skóre. Třeba po dvaceti ligových kolech můžete při skóre 18:16 bezpečně říci – protože to už je dostatečně dlouhý časový horizont – že tomuto soupeři bude obtížné dát branku a ze statistického hlediska skoro nemožné dát dvě, na druhou stranu by se vám s celkem velkou pravděpodobností mělo podařit udržet čisté konto, nebo maximálně jednou inkasovat.

Jednoduše a matematicky řečeno...

Takové přesně bylo skóre „klokanů“ po dvacátém kole.

V tomto duchu mluvil i kouč Martin Hašek v pozápasovém rozhovoru po výhře 5:2. Z hlediska defenzivy to pro Bohemians nebyl ideální zápas, z hlediska ofenzivy pak zcela neuvěřitelný.

Závěrem se tedy nabízí, že z deseti vzájemných zápasů se ve zbylých devíti dá velmi pravděpodobně očekávat zdaleka jiný průběh.

Ovšem nikdy za současných okolností nebudou Bohemians pro Viktorii snadným soustem, i když obě mužstva dělí v tabulce osmnáct bodů.

Bohemka totiž pod Haškem najela na herní způsob, jaký se dříve začínal prosazovat za našimi hranicemi, a začíná být čím dál rozšířenější. A jeho heslem je „jednoduchost a absolutní účelnost“.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Plzeň 5:2. Debakl lídra ligy, za domácí řádil Mašek
Video se připravuje ...

Fotbalová historie žije ve vlnách, a tak jako všechno prochází vývojem. Ten určují nejlepší týmy. Nebo lépe řečeno, nejlepší týmu nutí ty slabší, aby se zdokonalovaly takovým způsobem, kterým bude možné ty nejlepší překonat.

Jedním z průkopníků tohoto trendu, tedy přímočarosti a jednoduchosti, je například Atlético Madrid. To díky dokonalému plnění dokázalo v sezoně 2013/2014 získat španělský titul, a v té samé a také v další sezoně skončit ve finále Ligy mistrů.

Atlético má ve svém týmu jistě obrovské světové individuality, ovšem ne v tak široké míře, jako Barcelona nebo Real Madrid. Muselo tedy vymyslet něco, co by z dlouhodobého hlediska mohlo fungovat a co nejvíc tím popřelo vlastní manko vůči největším ligovým soupeřům.

A teď zpátky do Česka a k Bohemce. Ta totiž také bojuje s vlastní nedokonalostí, a trenér Hašek na to našel recepis. Ten by jen z hlediska defenzivy byl docela snadný, ale Hašek se všemožně snaží, aby jeho mužstvo bylo schopné i vyhrávat, ne jen dělat k smrti nudné plichty 0:0 a dobelhat se k bohapusté k záchraně.¨

UNIKÁTNÍ 360° VIDEO: Podívejte se do šatny Bohemians před a po výhře nad Plzní
Video se připravuje ...

Abychom téma rozvinuli, něco podobného se snaží vytvořit i Jindřich Trpišovský na Slavii. Ale zatím tvrdě naráží.

A dostáváme se zpátky k Atlétiku. Na jeho výsledcích si lze všimnout jedné konstanty. Že pokud nastupuje doma proti outsiderovi, mužstvu, jenž je po všech stránkách slabším týmem, přestává být tento způsob tak efektivní a účinný.

Outsider totiž zvolí hluboké postavení ve snaze nepřipustit bleskové náběhy Antoine Griezmanna a spol., a Atlético tím pádem musí postupně dobývat a dobývat. Výsledky ve většině bývají buď těsné, doháněné na poslední chvíli, a nebo se dokonce nepodaří.

A pokud se dostaneme zpět k Bohemians, nabízí se otázka, jak by Haškova metoda fungovala třeba ve Spartě. I proti ní totiž soupeři volí hlubší postavení, tedy alespoň v prvních poločasech, a narůstá tak větší tlak na technické dovednosti hráčů Sparty. Na takové, jichž se fotbalistům Bohemky tolik nedostává.

Jsou totiž úspěšní svou hrou v situaci, která je díky okolnostem k takovému fotbalovému postoji příznivá.

Z herního způsobu, jaký Bohemka předvádí, je vždycky účinná běhavost a důraz, čili atletická vybavenost. Ovšem čím vyšší postavení v tabulce máte, a pokud se vám to daří dlouhodobě, tak i celkovou pozici v národním fotbale, tím větší nároky jsou přirozeně na vaše hráče.

Tato sezona je pro Bohemians velmi dobrá, ovšem daleko těžší a složitější pro ni bude budování pozice, které na ni vytvoří daleko větší nárok. Ovšem na takové cestě může pokračovat jedině tehdy, pokud bude rozvíjet jednotnou a jasně stanovenou koncepci, která, zdá se, je teď nastolená i tím, že Bohemians s Haškem prodloužili smlouvu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud