Jan Podroužek
21. července 2019 • 23:00

Risk i odvaha. Slavia s novými stopery stojí před určením vlastních cílů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po teplickém masakru se dá uzavřít jedna z důležitých otázek slávistického podzimu. „Sešívaní“ se podle slov trenéra Jindřicha Trpišovského rozhodli nereagovat na odchody Simona Deliho a Michaela Ngadeua. Obhajoba double a boj o Ligu mistrů bude na Ondřeji Kúdelovi, Davidu Hovorkovi, potažmo Michalu Frydrychovi a Alexi Královi, když na to přijde. Je to možná riskantní, bláhové, záleží na vkusu každého, ale je to taky odvážné a sebevědomé. A bez odvahy není slávy...



Jindřich Trpišovský označil výkon Ondřeje Kúdely a Davida Hovorky v Teplicích kromě jedné situace, té gólové, za „top“, přičemž poznamenal, že druhý z dvojice patrně neprohrál vzdušný souboj.

Svůj podíl na dobrém výkonu jistě zanechal slabý projev Teplic. Když si vybavíme týden starý zápas ve Zlíně, tehdy se Hovorka s Kúdelou v prvním poločase dostávali pod mnohem větší tlak domácích, a ten ústil i v pár velkých šancí.

Pokud se vrátíme do dob Simona Deliho a Michaela Ngadeua, i oni měli na začátku, po příchodu realizačního týmu šéfovaného Jindřichem Trpišovským, velké problémy s nároky trenérů. Chtělo to práci, čas, a přežít pár zklamání.

Pak se ovšem z africké dvojice stal dost možná nezapomenutelný tandem novodobých dějin Slavie. Lidi nebavilo jenom to, že Deli a Ngadeu hráli dobře, ale že svou hru uměli povýšit až někam na zábavu, na to, za co prostě stojí zaplatit.

Je těžké si podobnou úroveň slibovat od nového středu obrany. A možná to ani není tak úplně nabíledni.

Průřezem více než roku a půl, co Trpišovský a spol. pracují ve Slavii, lze říct, že se mnoho hráčů v kádru zlepšilo. A to může být případ i Davida Hovorky, jehož výkony od začátku vůbec nejsou zakřiknuté, naopak sebevědomé, a jen je třeba definitivně dopilovat souhru s parťáky.

A následně se taky ustálit na výkonnosti, která bude odpovídat slávistickým nárokům. Ty jsou zatím zřejmé na domácí scéně, podlézat úspěchy minulé sezony by bylo zklamání.

Důležitá otázka v téhle situaci je, jak přistupuje vedení (ale i to čínské) k Lize mistrů. Předseda představenstva Jaroslav Tvrdík označil na tiskové konferenci ke startu letní přípravy účast v ní za velký sen. Nikoliv za nutnost, čili že by se vyvozovalo cosi z případného neúspěchu. Nemalou roli v této otázce hrají i sami fanoušci, kteří se ve velké míře asi k elitní soutěži upínají víc a víc, protože cítí, že se patří povýšit nedávnou jízdu Evropskou ligou na vyšší – slušivější – úroveň.

Je na Slavii, aby si doopravdy přesně vymezila, čeho chce dosáhnout. Tedy definovala si i momenty, kdy má „nastat“ zklamání a hledání viníků. Odvíjí se to od postavení v domácí soutěži, od finančního zázemí, síly kádru, ale taky od přesné identifikace a diagnostiky přímých konkurentů.

Jinými slovy, kdyby si teď Marc Overmars a další zodpovědní muži Ajaxu usnesli, že chtějí mít tým zase v semifinále Ligy mistrů, rozjeli by tím třeba i zkázu slavného klubu. Protože mezi čtyři nejsilnější mužstva Evropy Ajax nepatří.

Záleží, jestli se Slavia cítí být dost silná na elitní „dvaatřicítku“. A jestli se na to cítí s Kúdelou, Hovorkou, a spol.

Vše o Slavii čtěte ZDE>>>

SESTŘIH: Teplice - Slavia 1:5. Sešívaná demolice, při debutu se trefil i Stanciu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud