Jan Podroužek
6. října 2019 • 15:20

Běhání ve fotbale. Jak se vyvíjelo a jak s ním pracuje Klopp či Slavia

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když měl Johan Cruijff den, naběhal za zápas bratru šest až sedm kilometrů. Někdy možná i osm, ale víc ne. Takže přibližně dvakrát míň, než co teď běžně zvládne třeba Tomáš Souček a vůbec celá fotbalová Slavia. A to před sebou nizozemský génius tlačil káru takzvaného totálního fotbalu, ve všech směrech nejdůležitějšího pokroku ve světě kopaného míče.



Víc než šedesát let sledují historici, pedagogové a trenéři vývoj milované hry z hlediska náročnosti. Co zjistili?

Že kdo je líný na krok, ať si radši najde jinou zábavu.

„Všichni jsme na to koukali jak blázni. Jedna půlka týmu byla navlečená v pětikilových vestách a druhá jen klasicky v dresech. Takhle zatěžkaní jsme honili protihráče pětadvacet minut, pak se obě party prohodily. Šílené, ale v mistráku jsme si pak připadali daleko lehčí a všechno bylo snadnější,“ vzpomínal kdysi bývalý československý reprezentant Josef Jelínek.

Byl rok 1970 a v Deventeru pod Čechoslovákem Františkem Fadrhoncem, průkopníkem fotbalových novinek, zažíval z dnešního pohledu docela primitivní, ale na tehdejší dobu převratný přístup. Z klasického křídla předělal Fadrhonc Jelínka na obránce s útočnými úkoly. Prostě dělo se to, co už dneska celkem dobře známe.

„Tenkrát se kladl maximální důraz na kondiční připravenost fotbalistů, museli jsme soupeře přetlačit, uběhat, rozkopat... Nároky na kondiční připravenost se přitom dál zvedají, je nutné mít ve všech formách rychlostní typy úspěšné v nekompromisních soubojích o míč, odolné hráče,“ píše mimo jiné v jednom ze svých blogů dlouholetý trenér Vlastimil Palička.

Ještě v padesátých letech a na začátku šedesátých by fotbalistovi stačilo čtyři pět uběhnutých kilometrů za zápas.

„Jenže od té doby docházelo k postupnému zvětšování prostoru aktivní hry hráčů, ale také ke zvyšování rychlosti přihrávek na střední a dlouhou vzdálenost,“ popisuje ve své knize o moderních fotbalových principech Rudolf Psotta, někdejší člen lektorského sboru pro vzdělávání trenérů. A odkazuje při tom na vědecké práce, které zohledňují vliv taktického vývoje hry na fyzickou připravenost.

Do praxe. Na trávníku to znamená, že fotbalisté nyní běžně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud