Jan Vacek
3. února 2015 • 21:20

Nakupovat i prodávat hráče je umění. V Chelsea se to naučili

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledních letech pravidelně patří mezi nejhladovější vlčáky na hráčském trhu, anglická Chelsea skupuje nežhavější zboží ze všech koutů světa, díky obrovským finančním možnostem si může dovolit prakticky jakéhokoli hráče. Londýnskému klubu se zároveň daří stále lépe zhodnocovat i nechtěné tváře.



Koupit si elitního hráče, to až na výjimky (Lionel Messi, Cristiano Ronaldo) není v dnešní dobře nepřekonatelná překážka. Stačí splnit několik základních podmínek. Mít dostatečný kapitál, vysoké ambice a vizi, která danou hvězdu přesvědčí, že právě přestup do daného klubu je pro ní to nejlepší řešení. Tím vším Chelsea disponuje, i proto si mohla dovolit přivést exkluzivní jména v čele s Diegem Costou, Cescem Fábregasem, či naposledy Juanem Cuadradem.

Soubor vedený charismatickým manažerem Josém Mourinhem se však může pyšnit uměním, na které většina jeho konkurentů zatím nenašla recept. Chelsea se totiž daří mimořádně výhodně prodávat hráče, o které už z různých důvodů nestojí. Je až s podivem, na jaké cifry jsou zájemci o hráče londýnského klubu ochotni kývnout.

Všechno odstartoval loni v zimě záložník Juan Mata. O tvořivého Španěla na Stamford Bridge nestáli, Mata se proto stěhoval do Manchesteru United. Ten na účet jednoho ze svých největších rivalů poslal přes 37 milionů liber (asi 1,24 miliardy korun).

Mata se tak rázem stal nejdražším hráčem v historii „red devils“, očekávaly se od něj velké věci. Šestadvacetiletý záložník však zatím zůstává za očekáváním, i proto si manažer Louis van Gaal do středové řady pořídil Angela di Maríu či Andera Herreru. Ještě větší terno však Chelsea udělala před startem této sezony, kdy ukázala červenou Davidu Luizovi. Stoperovi, jenž sice dokázal v mnoha zápasech zazářit, ještě častěji však na trávníku kupil chyby a předváděl jen těžko uvěřitelné zkraty.

I tohohle hráče však Chelsea dokázala zhodnotit. A to až neuvěřitelně výhodně. Francouzský PSG totiž za Luize vysázel astronomických 50 milionů liber (asi 1,7 miliardy korun). Sedmadvacetiletý Brazilec se přes noc stal nejdražším obráncem v historii. Při pohledu na jeho následné výkony na světovém šampionátu pak musely majitele Chelsea Romana Abramoviče vyinkasované desítky milionů liber hřát ještě intenzivněji.

Do třetice je tu André Schürrle, německý bojovník, jenž na rozdíl od Davida Luize na světovém šampionátu potvrdil svojí kvalitu. Rovněž v modrém dresu Chelsea odvedl poctivé služby, v nabité konkurenci Edena Hazarda a Williana se však nemohl těšit dostatečnému vytížení. A tak se ho José Mourinho rozhodl prodat. Samozřejmě výhodně, jak jinak.

Když totiž Schürrle v létě 2013 přicházel z Leverkusenu do Chelsea, vyplatili za něj „blues“ 18 milionů liber (asi 662 milionů korun). O osmnáct měsíců později za něj však od Wolfsburgu vyinkasovali rovných 24 milionů liber (asi 883 milionů korun)!

Ano, byly tu i nepovedené transfery. Fernando Torres či Andrej Ševčenko jsou hráči, na kterých klub rozhodně nevydělal. Poslední obchodní úspěchy však tyhle přešlapy jednoznačně přebíjejí. Momentálně tak platí, že se Chelsea na hráčském trhu pohybuje s obratností, kterou jí mohou další těžké váhy jen závidět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud