Jan Vacek
19. dubna 2017 • 15:05

Plzeň je továrna na stroje i zbraně. Prohřešky musí nekompromisně potírat

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představme si firmu, která se zabývá výrobou strojů a zbraní. Budování a ničení. Nesmyslná kombinace. Přesně takhle působí i Viktoria Plzeň. Nejúspěšnější český klub posledních let, ovšem vytrvale zkrápěný skandály a průšvihy nejrůznějšího druhu.



Západočeský klub během několika let povstal z popela. Začínal prakticky na zelené louce. Nyní má na kontě čtyři mistrovské tituly, dvě účasti v Lize mistrů, v areálu Štruncových sadů krásný a na většinu domácích utkání vyprodaný stadion. Krásná pohádka, chtělo by se napsat. Jenže má i nádech hororu. Dodávají ho nekončící aféry, které Viktorií neustále zmítají sem a tam.

Ta nejčerstvější je pořádně vážná. Ondřej Vaněk a drogy. Klub se sice snaží argumentovat tím, že hráč už nyní nastupuje za ruskou Ufu. Ovšem v době, kterou odhalily policejní odposlechy, na sobě ještě nosil červenomodrý dres. Ačkoli věřím tomu, že šéfové Plzně neměli o počínání svého podřízeného žádné tušení, stojím si za tím, že dalšímu v řadě skandálů mohli předejít. A samozřejmě zabránit.

Stačilo by jediné: nekompromisně potírat jakékoli prohřešky proti disciplíně. To se v Plzni dlouhodobě neděje. Naopak, hříšníci se přikrývají, je jim promíjeno, rychle se zapomíná. O Vaňkovi je veřejně známo, že má vysoce pozitivní vztah k alkoholu. Jakmile hráči Viktorie vyrazili na noční tah, což se rozhodně nedělo výjimečně, on byl prvním v řadě. V hospodách a barech za to uměl pořádně vzít, což se vědělo napříč městem. Pochopitelně to věděli i kluboví šéfové.

Proti hráči, kterého měsíčně štědře platili, ovšem nijak nezasáhli. Kdyby Vaňkovi zavčas ukázali dveře, mohli by další aféře elegantně předejít. To samé platí v případě Davida Limberského . Kdyby v klubu skončil po skandálu, kdy opilý boural a pak ještě při gólové oslavě napodoboval točení volantem, nemuseli by o několik měsíců později řešit, že jim nezbedný levý obránce utekl bez ohlášení z klubového hotelu a vrátil se až nad ránem.

Majitel klubu Tomáš Paclík a generální manažer Adolf Šádek si zahrávají. Někdo může mít pochopení pro to, že stojí za partou, která jim nadívá vitrínu trofejemi. Na druhou stranu, měla by existovat určitá hranice. Viktoria ji opakovaně překročila. I proto se mezi fanoušky napříč Českou republikou netěší velké oblibě. Navíc může být otázkou času, kdy se opakující průšvihy znelíbí hlavním donátorům klubu. Městu, kraji, generálnímu partnerovi společnosti Doosan Škoda Power.

Ti všichni mohou jednoho krásného dne praštit do stolu a říct, že s něčím takovým už nechtějí mít nic společného. To by teprve mohl být pro klub obrovský problém. Svým počínáním mu zatím jde úspěšně v ústrety.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud