Jan Vacek
Premium
19. května 2018 • 04:40

Na pranýři originality. Nesvazujte Kangu taktikou, ať ukáže genialitu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozdělování společnosti. Tohle sousloví, v poslední době tolik používané pro dění v politice, zavítalo i na zelené trávníky. Postaral se o to jediný muž. Guélor Kanga. Svérázný chlapík, který štěpí společenství nejmasovějšího českého sportu na dvě části. Nutno říct, že ta, která k záložníkovi Sparty zastává negativní postoj, je mnohem víc slyšet.



Osobně patřím k minoritě. A pokusím se vysvětlit, proč by český fotbal měl být rád, že alespoň jednu takovou postavu má. A proč by měl možná litovat toho, že je Kanga tak osamocen.

Pod rouškou naprosté anonymity jsem oslovil šest prvoligových trenérů. Otázka byla naprosto jednoduchá: chtěli byste mít Kangu v týmu? Odpovědi byly vesměs podobné. Vlastně identické. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Pouze v jednom případě respondent nevyjádřil jasné stanovisko s tím, že by musel zmíněného hráče znát důkladněji.

I ve zdůvodnění se koučové prolínali. Nezávisle na sobě předkládali navzájem se podporující zdůvodnění. „Sparta má nějak nastavené hřiště, ale on v tom dělá zmatek. Různě tam přebíhá na šířku, zbytečně doplňuje prostory, které se pak zacpávají… Připadá mi, že si na hřišti dělá, co chce,“ zaznělo. A taky: Je nepoužitelný do defenzivy. Není to týmový hráč. Nemá charakter.

Ano, s tím vším se dá do do jisté míry souhlasit. Se vším respektem k předním českým odborníkům, aniž bych chtěl jakkoli rozporovat jejich expertní názor, nabídnu trochu jiný pohled.

Kanga je zkrátka jiný. Na první pohled se od drtivé většiny fotbalistů, kteří nastupují v nejvyšší soutěži, liší. Svým projevem. Volbou řešení jednotlivých herních situací. Platí za ryzí originál. Jak v rovině fotbalové, tak osobnostní. Lze naprosto souhlasit s tím, že excentrického polaře můžeme zařadit do škatulky těžko trénovatelných borců.

Svázat genialitu?

Svázat ho taktickými pokyny je prakticky nemožné. Můžete mu na předzápasové přípravě dokola říkat A, on stejně nakráčí na plac a při první příležitosti udělá B. Viz poslední utkání v Jihlavě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud