Jan Vacek
28. května 2018 • 11:32

Je Hapal pravým mužem pro Spartu? To se teprve ukáže

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Hapal má za sebou první etapu v trenérském křesle Sparty. Jaká byla? Z pohledu nejviditelnějšího ukazatele neúspěšná. Pražský kolos nedokázal v tabulce vytáhnout z pátého místa výš, okamžité rapidní zlepšení hry i výsledků se nedostavilo. Za pomyslnými zdmi letenského chrámu ale odvedl spoustu nenápadnější práce, díky které má dál důvěru klubového vedení. 



Po svém příchodu dokázal okamžitě stabilizovat základní jedenáctku. Zamezil neustálé rotaci, kterou předváděl jeho předchůdce Andrea Stramaccioni. Hapal navíc osvědčil dobré oko a cit na hráče. Do sestavy napevno nainstaloval mladíky Srdjana Plavšiče či Jiřího Kulhánka, kteří ve zbytku jara vyrostli v opory mužstva. Navíc si dokázal získat přízeň kabiny. I za cenu toho, že z beder hráčů sňal tlak a stáhl ho na sebe.

Na tiskových konferencích po zápasech totiž Hapal často chválil i v momentech, kdy to nebylo na místě. Třeba po posledním kole a remíze na Bohemians. Slova o tom, že se Sparta zvedla herně i výsledkově působila až nepatřičně. Alibisticky.

Realita je ale taková, že těmito prohlášeními Hapal pouze buduje štít kolem svého mužstva. V přímé komunikaci s hráči či vedením je zkušený kouč v hodnoceních mnohem ostřejší a přímočařejší. Pokud se mu něco nelíbí, tým to pocítí. Což se v průběhu jara i několikrát stalo, ovšem za zavřenými dveřmi. Nikoli jako vzkaz přes média. Samotní sparťané si tohle cení a za trenérem jdou.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Sparta 0:0. Hosté zakončí nepovedenou sezonu na pátém místě
Video se připravuje ...

Minimálně v domácích zápasech se navíc Sparta viditelně zvedla i herně. Stále častěji nabízela dominantní pasáže, kdy kontrolovala balon a s tím i dění na trávníku. Místy se to blížilo tomu, co by chtěl od týmu vidět sportovní ředitel Zdeněk Ščasný. Na druhou stranu platí, že se Hapal několikrát netrefil do střídání. Třeba v derby se Slavií, kdy v samotném závěru při snaze o bránění náskoku sáhl do složení defenzivní vozby. Sparta nakonec o výhru přišla.

Hlavní otázka týkající se trenérova působení na Letné každopádně zůstává nezodpovězena. Je Hapal tím pravým mužem pro Spartu? S vědomím toho, že do klubu přišel v rozjeté sezoně, zdědil tým v určitém složení i rozpoložení a měl na práci minimum prostoru, to zatím nelze objektivně říct.

Dost signálů ukazuje, že jím může být. Definitivní odpověď ovšem přinese až nová sezona. Už nebude možnost se za cokoli schovat. Hapal do ní půjde po kompletní letní přípravě, bude mít možnost tým personálně utvořit podle svých představ. A bude na něm, aby ukázal, co v něm opravdu je. Týmu musí vtisknout jasnou herní tvář, jít s kartami ven. To se zatím nestalo.

Trenér Sparty Pavel Hapal dovedl svůj tým k pátému místu v lize
Trenér Sparty Pavel Hapal dovedl svůj tým k pátému místu v lize

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud