Jan Vacek
24. června 2018 • 11:18

Posily pro Spartu: Tetteh, Heča. A co třeba Ristič s Vukadinovičem?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Táborem sparťanských fanoušků zmítá neklid. Letní příprava je v plném proudu a letenský klub představil zatím pouze dvě posily. Je logické, že řada příznivců s ohledem na mizernou sezonu zakončenou pátým místem čekala mnohem zásadnější posuny směrem do mužstva. Pojďme se na celou problematiku podívat z druhé strany. Pražané totiž mohou najít čerstvou krev ve vlastních řadách.



Vedení největšího českého klubu dosud představilo dvě letní posily. Brankáře Milana Heču a útočníka Benjamina Tetteha. Ti se na startu přípravy připojili k dalším členům rudé letky. Trenér Pavel Hapal má aktuálně k dispozici přes 30 hráčů. To je pořádná masa. Je zřejmé, že ji kouč společně se svými kolegy pro start sezony zredukuje o dobrých deset až dvanáct jmen.

Současná šířka kádru však otevírá možnost, aby některý z hráčů, kteří v minulé sezoně neměli na hru a výsledky Sparty takový vliv, svou roli v kabině významně povýšil. Takových kandidátů po odehrání úvodních dvou přípravných zápasů je hned několik.

Jedním z nejlepších letenských hráčů ve dvojutkání s Trenčínem byl univerzál Mihailo Ristič. Dvaadvacetiletý Bosňan přišel do klubu v zimě na roční hostování, ve druhé polovině sezony ale naskočil pouze do dvou ligových utkání. Celkem na 34 minut. Měl zanedbatelnou roli.

Už během jara však ze Sparty proudily kusé informace o tom, že Ristič v tréninku vypadá výborně. Že patří mezi nejlepší. Po přesunu z Krasnodaru se však nesžil s novým herním stylem, navíc ho trápily drobné zdravotní problémy. Tyhle nedostatky by však mohla kompletně absolvovaná letní příprava se spoluhráči vymazat.

Proti Trenčínu nastoupil Ristič ve středu pole a dokázal na sebe upozornit. Vstřelil pohledný gól, přes jeho nohy šla většina ofenzivních akcí Pražanů. Balkánský mladík prokázal přehled, schopnost rychle a správně vyhodnotit jednotlivé situace i konstruktivní myšlení. V jeho prospěch navíc hovoří, že může nastupovat ve středu pole, ale i na křídle či kraji obrany.

Mandjeck se také blýskl

V prvním duelu proti slovenskému soupeři se představil navrátilec z hostování Vukadin Vukadinovič. I on by se mohl svým způsobem stát posilou. Po loňském příchodu do Sparty totiž rudý dres neoblékl v soutěžním zápase ani jednou, ještě před startem sezony putoval na hostování.

Ačkoli za sebou nemá kdovíjak úchvatnou sezonu, proti Trenčínu rozhodně nepropadl. „Pravou stranu oživil,“ pochvaloval si trenér Hapal.

Vukadinovič může být pro Spartu dobrou alternativou na pravé křídlo. Potenciál rozhodně má, což potvrdil v sezoně 2016/2017. Tehdy v lize zaujal třemi góly a osmi asistencemi.

Byť má při hře dozadu zjevné nedostatky, v ofenzivě může představovat účinnou zbraň. Tím spíš, že Sparta disponuje dvojicí Guélor Kanga a Nicolae Stanciu, což jsou mistři kolmých přihrávek. A přesně takové Vukadinovič potřebuje, aby uplatnil svou rychlost a přímočarost.

Třetím hráčem do party, který by mohl dostat punc posily, je Georges Mandjeck. Na podzim, ještě pod koučem Andreou Stramaccionim, nastupoval pravidelně. Svými výkony ovšem zůstal hluboko za očekáváním a v zimě zamířil do Met na hostování.

Když se po jeho vypršení vracel do Prahy, nikdo na Letné zřejmě nepočítal s tím, že by Mandjeck v mužstvu zůstal. Klub mu usilovně hledal (a nadále hledá) uplatnění jinde. Jenže... I kamerunský polař se proti Trenčínu blýskl několika povedenými momenty, rozhodně nepropadl. „Je to důrazný a agresivní hráč. Odehrál slušný zápas,“ zhodnotil Hapal.

Ve prospěch Mandjecka navíc hraje ještě jedna skutečnost. Tomáš Rosický , nyní člen sportovního vedení klubu, si na podzim, kdy byl ještě aktivním hráčem, spolupráci s vytáhlým záložníkem pochvaloval. Mandjeck totiž plní roli čističe ve středu pole, do výraznější tvorby hry se nepouští. A přesně to Rosickému vyhovovalo, Mandjeck mu distribuoval jeden míč za druhým a někdejší fenomenální záložník mohl tvořit. Podobně by to mohlo fungovat i v případě Kangy nebo Stanciua.

Je téměř jisté, že Sparta do startu sezony ještě nějaké posily zvenčí přivede. Zároveň však platí, že se může posílit i z vlastního středu.

Hapal: Posily? Doufám, že přijdou. Chválil Vukadinoviče i Stanciua
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Sparta - Trenčín 1:2. Tetteh se poprvé parádně trefil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud