Jan Vacek
6. října 2018 • 22:20

Stanciu Spartě chyběl - bez debat. Pro její výkon to ale nemůže být omluva

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Otázka, jak se na hře Sparty projeví absence Nicolae Stanciua, byla v sobotu večer na Andrově stadionu záhy zodpovězena. Rumunský reprezentant chyběl obrovsky. Letenští bez něj byli prakticky neškodní. Tahle skutečnost ale nemůže být použita jako hlavní argument toho, proč rudí v porovnání se Sigmou tak zaostali.



Hodit porážku 0:1, v součtu druhé venkovní za sebou, na Stanciuovu neúčast, bylo příliš snadné. A laciné. Na Spartě takhle ovšem nepřemýšlí. „Nemůžeme se spoléhat na jednoho hráče,“ prohlásil jasně hlavní trenér a sportovní ředitel v jedné osobě Zdeněk Ščasný.

Nutno přiznat, že Stanciu svému mužstvu opravdu chyběl. Jeho schopnost přečíslení defenzivy, přímočarost, individuální schopnosti, odvaha hrát. To všechno Letenští citelně postrádali. S ohledem na to, že Sigma jako většina týmů proti Spartě nebetonovala a minimálně v prvním poločase hrála hodně otevřenou partii, to pro Stancia mohl být zápas jako dělaný. I olomoucký kouč Václav Jílek přiznal, že soupeřova hry bez Rumuna jeho mužstvu seděla víc.

Na druhou stranu není možné, aby hra týmu, jenž chce bojovat o titul a Ligu mistrů, stála a padala s jediným hráčem. Byť drtivou většinu hráčů z tuzemské soutěže svými schopnostmi prokazatelně převyšuje.

To, že Sparta vstoupila do duelu vlažně, místy až liknavě, nejde za absencí Stancia. Stejně tak nastavení v hlavách, kdy hosté působili dojmem, že nejsou ochotní jít na hranu svých schopností a poprat se maximálně o úspěšný výsledek. Při tom by se čekal přesný opak, že sparťané budou nažhavení, aby ukázali, že si poradí i bez svého lídra.

Celé řadě fotbalistů se otevřela možnost, aby ukázali, čeho jsou schopní. Mohli doložit, že při neúčasti hlavní hvězdy dokážou vzít věci do vlastních rukou. Že zvládnou absentující oporu alespoň částečně nahradit. Nestalo se. Hlavně u ofenzivních hráčů chyběla odvaha hrát, něco si dovolit. Tyhle vlastnosti vykazoval pouze Guélor Kanga, to ovšem na dobrý výsledek bylo málo.

SESTŘIH: Sparta - Olomouc 1:0. Matní Letenští podruhé v řadě prohráli
Video se připravuje ...

Olomouc - Sparta: Sigma jde do vedení 1:0! Houskovu ránu tečoval do sítě Nešpor
Video se připravuje ...

Olomouc - Sparta: Mebrahtu mohl srovnat! V úniku ale nepřehodil Buchtu
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud