Jiří Punčochář
9. srpna 2016 • 15:01

Sáblíková je obětí. Zklamali ji ti, kterým svoje úsilí svěřila do rukou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza (ne)startu Martiny Sáblíkové v olympijské časovce dospěla k očekávanému verdiktu. Den před závodem, na poslední možnou chvíli, je verdikt arbitráže svým načasováním nesmírně krutý, zároveň ale oprávněný. Bohužel pro všechny, kteří Sáblíkové drželi palce. Olympijská vítězka v rychlobruslení se do časovky nekvalifikovala, takže v ní jet nemůže, i kdyby si to subjektivně zasloužila na tisíc procent.



Rychlobruslařská hvězda je v tomto případě jasnou obětí. Neudělala špatně vůbec nic, přesto si svůj sen startovat na letní olympiádě nesplní. Můžou za to lidé, o které se opřela, jimž svoje tréninkové i závodní úsilí svěřila do rukou.

Věřila, že na letní olympiádě dokáže zopakovat svoji cestu na trůn ledové královny, kam se taky dostala z rybníka, ve dvojici s neústupným trenérem, prvotně bez velkého finančního zázemí, proti všem předpokladům. Ohledně naplnění nejvyšších cyklistických ambicí však potřebovala dokonalejší servis než ten, jehož se jí ve světově globálním sportu dostalo.

Mluvíme samozřejmě o chybném výkladu nominačních kritérií do Ria. Jaké noty Sáblíková dostala, podle nich závodila – a nestačilo to. Dílem proto, že z cyklistického svazu nebyl nikdo schopen pravidla vyložit tak, aby to odpovídalo realitě, a pak i proto, že v rychlobruslení nemuseli ona ani její trenér Petr Novák nominační normy řešit. Tam je Sáblíková nejlepší, nemá důvod pídit se po pravidlech. Výsledky, jakých dosahuje, ji nominují mezi prvními.

Tak to v cyklistice není. Sáblíková je fenoménem v českém měřítku, ve světových parametrech se jí daří mezi nejlepší tu a tam nakouknout. Jako na loňském mistrovství světa, kde se vešla do elitní desítky redukovaného pořadí. Body do žebříčku UCI, aby to pro Česko stačilo na účast v silničním závodě, však nemá. I proto, že česká ženská cyklistika není v uspokojivé kondici. Taková je realita.

I s tímto handicapem však Sáblíková mohla Rio vyjet. Stačilo absolvovat další časovky, zřejmě už jen dvě, a žebříčkově by Českou republiku do silničního závodu posunula. Bylo to v jejích silách. Tohle ji asi bude hryzat v hlavě nejvíc.

Poučení také pro trenéra Nováka

Pokud se rozhodne zkusit to ještě jednou a dostat se na olympiádu v roce 2020, nejspíš to „vlastnoručně“ dokáže. Na kole na silnici na to má. Bůh ale ví, jestli to pro svaz, v jehož schopnostech nebylo dodat jí patřičná kritéria pro Rio, bude mít zájem v příštím olympijském cyklu ještě jednou zkusit udělat. Pracovala by totiž pro prostředí, které ji letos zklamalo.

Volba bude na Sáblíkové; možná, že její ambice startovat na olympiádě i v létě převáží a za čtyři roky se znovu o nominaci pokusí. Velké poučení by si však měl z letošní kauzy odnést i trenér Novák, který se hořce přesvědčil, že důvěřovat přebíraným informacím nemusí vždy stačit.

Například cyklisté na dráze si (vzhledem ke zkušenostem z dřívějška) nominační kritéria raději překládali sami. A tam, kde neměli zcela jasno, se obrátili na UCI. V případě Sáblíkové tohle nikdo neudělal. Euforie, že se ji podařilo dostat do Ria, převážila nad pragmatickým uvažováním. Uspokojení trvalo tak dlouho, až bylo už pozdě, když se zjistily trhliny.

Pak už mohla Sáblíková jen doufat, že arbitráž bude slyšet na její příběh o železné vůli a odříkání. Což ale, pokud se arbitráž chtěla držet nastavených pravidel, ani při nejlepší vůli nešlo.

Že v Riu zítra nepojede, je prvním opravdu velkým sportovním zklamáním v kariéře téhle výjimečné sportovkyně. Z Brazílie míří zpět s nepořízenou a příčinu je potřeba podrobit analýze.

Pro budoucnost Sáblíkové to svým způsobem bude důležitější výsledek olympiády než ten, který se mohl zrodit na trati: musí si po odeznění emocí srovnat v hlavě, kdo ji zklamal. S komplikovanými nominačními kritérii si totiž mnozí jiní poradili. Tací zítra v Riu v časovce pojedou.

Sama by si upřímně měla říct, jestli mělo smysl uvěřit naději, bivakovat mimo olympijskou vesnici a sledovat krach jednání na vlastní oči den před časovkou, což bolí mnohem víc, než kdyby se s rozhodnutím srovnala v červnu. Pokud se s psychickou újmou na podzim nevyrovná a podepíše se to na jejích výsledcích na ledě, budou v tom mít prsty i ti, kteří v ní naději jménem Rio živili.

Byl by to krásný příběh, kdyby zítra v Riu Sáblíková závodila. Zaslouženě však místo držení palců u silnice nebo slavení se sponzory budou nyní zpytovat svědomí ti, kvůli nimž rychlobruslařka o tuto šanci přijde.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud