Jiří Punčochář
21. prosince 2016 • 08:57

Hokej se k biatlonu těžko přiblíží, pokud bude v televizi nabízet to, co z Plzně

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu přišlo obdivné „jéééé“ nad představením v podání Gabriely Koukalové a biatlonových fanoušků v Novém Městě na Moravě, které uhranulo publikum v tuzemsku i daleko za hranicemi.



V pondělí přišlo „jéééé“ podruhé po oznámení, že na biatlon se v České televizi dívalo přes milion diváků. To je nový rekord. Tahle sledovanost ostře kontrastovala hlavně s hokejem, jehož národní tým hrál právě v Moskvě a u diváků to prohrál na celé čáře. Jen o den později se názorně ukázalo, proč to tak je.

Zatímco biatlonové burácení utichlo, hokej se naplno vrátil ke své výkladní skříni, Tipsport extralize. Byla to tristní podívaná. Zápas Plzeň-Kometa jsem měl potíže dokoukat do konce i přesto, že jeden z týmů celoročně sleduji a z druhého města pochází moje rodina. A to si řekněme, že hokej jako takový preferuji nad biatlonem jednoznačně.

Jenže tohle není nic proti hokejistům, kteří se do sebe zaklesli a svoji vyrovnanou potyčku dovedli až do prodloužení. Jedna rána v něm zápas rozhodla tak, jako kolikrát rozhodne v biatlonu jeden výstřel. No ale přesně tam podobnost končí.

Plzeň - Kometa Brno: Sporný moment! Rozhodčí neuznali Kometě gól
Video se připravuje ...

V biatlonu sportovec ví, pokud trefí cíl, že má vystaráno. V Plzni ho hokejisté nad rámec výsledku 1:1 v základní hrací době trefili dvakrát a nedělo se nic. Poprvé se to dalo ještě akceptovat, rozhodčí se upísknul, to se stane. Ve druhém z obou okamžiků, kdy puk zaplul do sítě, byla Kometa okradena o vítěznou branku.

Pomiňme teze o tom, že dva body, o které Brno přišlo, mohou rozhodovat pořadí v tabulce. Pro hokej je to z dlouhodobého hlediska stejně fuk jako to, kdo letos extraligu vyhraje. Českému hokeji to může být jedno.

Co mu jedno nesmí být je pohled na přímý přenos, ve kterém rozhodčí nesmyslně poškodí mužstvo, ovlivní výsledek a ještě pevně řekne trenérovi na střídačce: „Takhle jsme se shodli. Takhle to bylo.“

Karel Vejmelka se ohlíží za plzeňskou střelou Karel Vejmelka se ohlíží za plzeňskou střelouFoto ČTK

Pomiňme i atraktivitu nabídnutého zápasu, protože pokud srovnáváme s víkendovým biatlonem, je to pro hokej nespravedlivé srovnání. Srovnáváme zápas 30. kola se Světovým pohárem. Až dáme na misky vah proti sobě finále extraligy a biatlonový Český pohár, zase to dopadne naopak.

Ten pohled na zpackaný zápas, který nevyhraje tým, který dal o dva góly víc, je horší. Je na hokeji, aby se k tomuto problému postavil a transparentně oznámil výsledek, nebo mu nezůstane nic jiného než promrhaný vysílací čas, během kterého budou diváci v pauzách hledat, co dávají jinde.

A ještě jedna věc. Pokud namítnete, že tenhle trapas v přímém přenosu nemusel vůbec nastat, když se Česká televize rozhodla operativně zařadit zápas Třinec-Sparta, první domácí mač Ocelářů po kauze HC Polanský, navíc proti velkému rivalovi – tak budete mít taky svoji pravdu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud