Jiří Punčochář
6. března 2017 • 21:29

Satoranský „rozsvítil“ český večer v NBA. Teď ještě co na to Washington

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechybělo moc a ojedinělá akce v basketbalové NBA s lákavým názvem Czech Heritage Night skončila ve Washingtonu v rozpacích. Tomáš Satoranský, hlavní aktér slavnosti, je dokázal rozehnat. Výborným výkonem v zápase Wizards proti Orlandu, který domácí i díky jeho přičinění dokázali se štěstím o bod vyhrát, svůj Český večer v NBA zachránil. Teď bude zajímavé sledovat, co to pro něho v nejlepší lize světa bude znamenat.



Taky jste se u televize těšili na Tomáše Satoranského v hlavní roli při Czech Heritage Night? A taky jste si pak v zápase, v němž Washington proti Orlandu dlouho hrál špatně, začali zoufat, proč český nováček jenom sedí na lavičce, a k fanouškům pouze promlouvá z předtočeného videa během reklamních přestávek? Ptali jste se, proč celá ta paráda, když pak její protagonista ani nevyběhne na hřiště?

Inu, taková je Satoranského pozice ve Washingtonu. Na lavičce čeká na svoji šanci, což ještě umocnily nedávné trejdy Wizards a angažování dvou zkušených hráčů na rozehrávku a křídlo. Projekt Czech Heritage Night mu určitě neublížil, ukázal určitou víru klubu v jeho potenciál. Ale ani mu k ničemu nepomohl. Washington ho jen kvůli vyhlášené akci nemohl preferovat. Tak to v NBA nechodí.

Odchovanec USK Praha si musel pomoct sám. A udělal to skvěle. Od chvíle, kdy se tak trochu „z povinnosti“ dostal na rozhraní třetí a čtvrté čtvrtiny na palubovku v čase, kdy základní pětka tradičně odpočívá, byl jedním z motorů mužstva. Dvěma proměněnými střelami a hlavně bojovnou obranou pomohl tým probudit, dostat ho do obrátek. Vnesl do umdlévající hry Wizards velkou energii, za což právem sklidil pochvalu trenéra.

Nejeden český fanoušek (a nejen na základě Českého večera) věří tomu, že Satoranský byl měl v NBA hrát víc než posledně sedm minut. Pokud dostane důvěru, patří ke stabilním hráčům ze sestavy náhradníků. Nad Orlandem vyhrával Washington o 15 bodů, když byl na hřišti. Nad Torontem o pár dní dřív to bylo o 13 bodů při jeho účasti ve hře.

Zároveň Satoranského provázejí výkyvy. Ve zbývajících dvou duelech minulého týdne byl naopak v záporných číslech. Plus je tu věčná otázka střelby. Potřeboval by dávat víc bodů.

Přikláním se k tomu, že letos zůstane pozice jediného Čecha v NBA do konce sezony víceméně stejná. Že je na lavičce náhradníků, v tom problém vůbec není. Ani největší snílci si nemohli myslet, že bude ve své první sezoně v lize největší hvězdu klubu Johna Walla přeskakovat do základní pětky. Větší otazník už je v konkurenci na lavičce, kam Washington na poslední chvíli získal zkušené borce Jenningse a Bogdanoviče. Vzhledem k tomu, že Wizards končí základní část na dlouhých venkovních tripech a zbytek sezony pro ně bude velmi náročný, nedá se čekat, že by kouč Brooks začal na českého borce sázet víc než dosud. Ostatně, pokud mu bude odvádět to, co proti Orlandu, nemá trenér důvod si stěžovat.

Pro Satoranského jsou záblesky, jaký předvedl právě v rámci Českého večera, velmi cenné, a když ne pro tuto sezonu, tak určitě pro tu následující. Washington svého nováčka podržel při uzávěrce přestupů, za vyhlédnuté posily nabízel jiné zboží. Se Satoranským nejspíš výhledově počítá. Není ani vyloučené, že Bogdanoviče a hlavně Jenningse bral jako tzv. rental players, tedy žoldáky konec základní části a na play off. Třeba je v létě nechá jít zas o dům dál.

Pokud pak bude Satoranský schopen doložit, že obratů jako s Orlandem má „na svědomí“ víc, může to pro něho znamenat v kariéře velké plus. Do té doby musí vydržet, že bude sloužit jako zásobárna energie ze střídačky. Ani to není v NBA vůbec k zahození.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud