Jiří Vítek
1. července 2017 • 22:55

Podpis s Rangers? Teď už je to jen na Pavelcovi. Stačí jen chtít

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco ostatní brankáři dosahují okolo třicítky výkonnostního vrcholu, Ondřej Pavelec se v dresu Winnipegu jen utápěl v šedivých výkonech se zbytkem týmu. Hlavou se mu honilo všelicos, v jednom z rozhovorů přiznal i myšlenky na konec kariéry. Teď však přišel zlom, který může znovu nakopnout jeho kariéru - podpis roční smlouvy s New Yorkem Rangers.



Od světového šampionátu v Praze nedokázal udržet dlouhodobou výkonnost, na začátku uplynulé sezóny skončil na farmě, zbytek sezóny pak promarodil. Od gólmana, který bojuje o nový kontrakt, byste asi čekali víc.

Teď však přichází tlustá čára a nový začátek. Z týmu, který se na příčky zaručující postup do play off díval většinou z uctivé vzdálenosti, míří na jednu z nejlukrativnějších adres v celé lize. Samotná Madison Square Garden však není jediným důvodem, proč je tato destinace ideálním místem pro českého brankáře.

Nikdo nemůže čekat, že vytlačí Lundqvista z pozice jedničky, ale už jen za možnost krýt záda takovému brankáři a odkoukat od něj některé věci by řada gólmanů dala cokoliv. Při vší úctě, Chris Mason, Al Montoya či Connor Hellebuyck, s nimiž dosud Pavelec sdílel brankoviště, nedosahují kvalit švédského elegána.

Na výkony kladenského rodáka bude navíc dohlížet trenér brankářů Benoit Allaire, uznávaný 53letý odborník, jehož kvality si veřejně pochvaluje řada gólmanů, kteří pod ním působili v předchozích letech. Cam Talbot, současná jednička Edmontonu se třeba vyznal, že bez Allaira by rozhodně nebyl dnes tam, kde je.

Pavelec se dostane do rukou muže, který má schopnosti jeho kariéru otočit zase jiným směrem. Nahoru.

Hlavním faktorem gólmanova úspěchu či neúspěchu bude ale on sám. V posledních letech se na jeho hlavu až příliš často snášela kritika, jeho výkony postupně klesaly a sám gólman působil mnohdy odevzdaným dojmem. Byl připraven na to, že pokud nedostane smlouvu v NHL, všechno zabalí.

Úklid betonů do sklepa se odkládá, to je první zpráva.

A druhá? Všechno je nyní nastaveno tak, že dál je to jen a jen na Pavelcovi. Krom jiného bude záležet na tom, jak přijme svoji roli. Přítomnost ambiciózních kolegů dřív těžce kousal, na Světovém poháru sledoval výkony Mrázka a Neuvirtha jen z tribuny, tentokrát by mu mohl stín brankářského kolegy naopak pomoct. Rangers sice nejsou týmem bez ambicí a na periferii zájmu, hlavní tlak ale bude spočívat na Lundqvistových bedrech.

A konečně je tu také smlouva, ideálně nastavená pro obě strany. Rangers díky ročnímu kontraktu na 1,3 milionu dolarů neriskují téměř nic, samotný brankář má nyní krom možnosti odpovědět na kritiku také motivaci vybojovat si další kontrakt a trvale si získat zpět své místo mezi brankářskou smetánkou.

Stačí jen chtít. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud