Jonáš Bartoš
24. února 2013 • 15:45

Baroš potřebuje svého Rosického. Může ho najít v Baníku?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před několika týdny šlo o utopickou větu jako ze žánru fantasy od J. R. R. Tolkiena. Jenže ostravský sen se stal realitou a Milan Baroš po jedenácti letech oblékl dres Baníku. Může v mateřském klubu navázat na svá úspěšná, střelecká období kariéry? Může, ale čeká ho pořádně těžká fuška. Hned z několika důvodů.



Zbožňovaná pýcha fotbalového Ostravska v sobotu odkopala prvních pětadvacet minut po návratu do Gambrinus ligy. Jednatřicetiletý forvard překypoval energií, z jeho každého kroku byl znát hlad po fotbale.

Že by se ale automaticky stal samozvaným spasitelem celého Baníku? To těžko. Leccos naznačil už Barošův první, bezbrankový zápas s Českými Budějovicemi.

Během pobytu na hřišti se Baroš k míči moc nedostal. Z obrany a zálohy na něj létaly vysoké balony, které v pohodě sbíral stoper Lengyel. Hodně to připomínalo reprezentační trápení pod koučem Bílkem, kde na hrotu trčel podobně odříznutý.

K tomu, aby Baroš mohl prodat své kvality, potřebuje dokonalý servis ze záložní řady. V reprezentaci to byl Tomáš Rosický, v Turecku třeba technik Arda. Jenže ke vší úctě k hráčům Baníku, takové plejery v kádru nemá.

„Lukeš je podobný typ, dokáže balony přesně rozdat. Je tady i Kukec, ten taky umí projít a prostrčit míč. Tohle mužstvo je kvalitní, jen potřebuje zvednout psychicky,“ brání své nové spoluhráče ikona ostravského celku. Ani jeden ze zmiňované dvojice však proti Budějovicím příliš neoslnil...

Jak se srovná s bojem o záchranu?

Zkušený forvard během pestré kariéry také prakticky nepřetržitě nastupoval v klubech, které se pohybovaly na špici ligových tabulek. Liverpool? Fantastický triumf v Lize mistrů. Lyon? V tehdejší době bezkonkurenčně nejlepší mančaft ve Francii. Galatasaray? Loni ligový titul, v jedné sezoně dokonce koruna pro krále střelců.

Ztuhlé svaly je potřeba pořádně zahřát, obzvlášť když Milan Baroš na zranění dost trpí
Ztuhlé svaly je potřeba pořádně zahřát, obzvlášť když Milan Baroš na zranění dost trpí

Teď čeká Baroše úplně jiný boj. Náročný boj o záchranu, který v posledních jedenácti letech vůbec nezažil. A který je na psychiku úplně jiný, než bojovat v tabulce o nejvyšší mety. Stačí si vzpomenout, jak pozice na chvostu ligy postupně semlela Tomáše Řepku v Českých Budějovicích.

Baroš zcela jistě tým bojující o záchranu oživí. Profesionálním přístupem, na ligové poměry velkou fotbalovou kvalitou, zkušenostmi. Celou kabinu Baníku musí nabudit už jen to, že vedle nich sedí MILAN BAROŠ. Persona, která toho ve fotbale hodně dosáhla a na něhož mnozí zírali u televize a okoukávali jeho fotbalové triky.

Srdcaři Baníku nechybí chuť do fotbalu a touha pomoct klubu, který tolik miluje. Kvality v sobě pořád má, na ligu jde samozřejmě o mimořádného hráče. Rád by se ještě podíval ven, takže o motivaci má postaráno. Zda ale dokáže svůj um prodat mezi hráči na Bazalech, o tom zcela přesvědčený nejsem...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud