Jonáš Bartoš
5. února 2016 • 18:43

Ještě Rosického neodepisujme. Unikátní hráč EURO může stihnout

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trhlina ve svalu, skoro slzy zmaru a rozčarování. Tomáše Rosického po posledním zranění už leckdo posílá do fotbalového důchodu. Ani samotný hráč si v aktuální chvíli nedokáže představit, že by vedl český tým na evropském šampionátu ve Francii. Přesto dělat teď, zhruba čtyři měsíce před turnajem, definitivní soudy, by byla velká chyba. Na výjimečnou osobnost se vyplatí čekat, pořád přece existuje malá naděje, že v létě bude „Rosa“ fit.



Pokud bude Rosického další návrat na hřiště trvat přes tři měsíce, je s letním EURO opravdu šmitec. Pořád ale jde o nejčernější diagnózu. Trhlina ve svalu se může zacelit podstatně rychleji, samotný hráč ani doktoři momentálně nedokážou odhadnout, jak se léčba bude vyvíjet. Odborníci, se kterými Rosický zranění konzultoval, říkají rozdílné diagnózy, vše ukáže až čas.

Odepsat pětatřicetiletého matadora je v současné chvíli velmi jednoduché. Vždyť po sedmiměsíčním martyriu, kdy se po operaci kolena složitě dostával do herní kondice, vydržel v dresu áčka Arsenalu na trávníku pouze tři minuty zdravý. Pak se opět zranil a nikdo doteď nechápe, jak k tomu mohlo dojít.

Z celé situace je pochopitelně rozmrzelý i Pavel Vrba . Český trenér dobře ví, že podobného hráče v reprezentačním kádru nemá. Sice už si vyzkoušel, jaké je to hrát bez svého kapitána, ale na velké akci typu EURO by byla Rosického přítomnost zásadním rozdílem, třeba i pomyslnou tenkou hranicí mezi „pouhou“ účastí a velkým úspěchem.

Co tedy dál? Samozřejmě musí přijít rozhodnutí, jestli s Rosickým pro léto počítat, nebo ne. Trenér Vrba chystá se zraněným hráčem v nejbližší době osobní schůzku. Oba by si měli nastínit další plán, určit, kdy definitivně vyřknou verdikt, zda do Francie s Tomášem, nebo bez něj. Natahovat rozhodnutí třeba až k závěrečnému soustředění (plánováno na konec května) by nebylo moudré, už jen kvůli klidu mužstva, aby hráči věděli, na čem jsou.

Na tohle a případnou paniku zbývá i přes nešťastný vývoj posledního týdne pořád ještě hodně času. Březnové reprezentační termíny (24.3. Skotsko, 29.3. Švédsko) Rosický takřka stoprocentně nestihne. Od dubna čeká Arsenal do konce sezony ještě minimálně sedm ligových zápasů, juniorka má v rozpisu dva mistrovské duely.

To je stále dost možností, kde by se dala nahnat alespoň nějaká zápasová praxe. Důležitým prvkem bude i závěrečné soustředění před EURO, kde nároďák odehraje dvě utkání a kde by se Rosický mohl dostat alespoň trošku do tempa.

Ano, momentálně je letní turnaj pro Tomáše Rosického víc než zbožným přáním. Ale pokud osud a příznivé okolnosti dají, český kapitán to pořád může stihnout.

Vzhledem k tomu, že Česká republika podobného fotbalistu nemá, se vyplatí ještě počkat. Rosický si pro své kvality a pro všechno, co pro národní tým znamená, zaslouží výjimečné zacházení.

Proto by ještě měl dostat prostor, aby ukázal, zda zvládne své tělo dostat do potřebné kondice a s reprezentací se rozloučit tak, jak si sám moc přeje. Tedy s kapitánskou páskou na ruce a na vyprodaných stadionech ve Francii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud