Jonáš Bartoš
8. října 2016 • 22:39

Lekce z německé kvality. Škola z Hamburku ale Čechům jen pomůže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při pohledu na hřiště nešlo hledat výmluvy. Level aktuálních mistrů světa z Německa dosahuje úplně jiné dimenze, Češi při sebelepší snaze nemohli konkurovat hráčům z Bayernu, Dortmundu, Realu či Juventusu. Pro všechny v červených dresech jde o poučnou lekci, jak vypadá fotbal na té nejvyšší úrovni.



Suverénní vystupování, klid na balonu, milimetrové pasy i kombinace. Němci v současné formě představují vrchol toho, co může světový fotbal na reprezentační úrovni nabídnout. Hráči jsou opravdu dobří a vědí to o sobě, což ukázali v sobotu v Hamburku.

Dvě branky z krajů obou poločasů jim proti Čechům úplně stačily, celý zápas hráli v absolutním klidu. Skóre mohlo být i mnohem vyšší než konečných 3:0, kdyby řadu nadějných akcí dotáhl domácí soubor do konce. Podobně jako Češi se zřejmě cítili v úvodu kvalifikace Norové, kteří doma od favorita skupiny vyfasovali stejný příděl.

Nemá cenu hledat alibi. Jarolímovi hráči jsou zkrátka na jiné úrovni a při sebelepší vůli či taktických plánech na vyrovnanou partii neměli.

Asi nejvíc bil do očí rozdíl uprostřed pole. Zatímco na útočných rozehrávkách Němců se podíleli i oba stopeři, Češi svého dirigenta nemají. Pokud si pro míč neseběhl Bořek Dočkal, na hřišti nebyl nikdo, kdo by balon vzal, vyvezl a přesně rozehrál.

Nově tvořený Jarolímův celek ale nelze úplně zatracovat. Asi pro všechny hráče šlo o obrovskou školu, poznání, kde až se současný TOP fotbal nachází. Hráči se místy sympaticky snažili o to, co si předsevzali. Tedy o maximální aktivitu po zisku balonu. Když to šlo, snažili se napadat, posouvat se výš a nezůstávat zastrčení v hlubokém bloku. Bohužel tomu chyběla kvalita, to už je ale jiný příběh…

Pavel Nedvěd měl před zápasem bohužel pravdu, Při otázce, jestli mezi českými fotbalisty momentálně existuje hráč pro Juventus, přiznal, že byť by chtěl sebevíc, takového zatím nevidí. Kvalita současných českých hráčů je bohužel citelně níž, v kvalifikační skupině reálně na úrovni Norska, Severního Irska, možná i Ázerbájdžánu, což se ukáže už v úterý v Ostravě.

Je ale dobře, že hráči německý výcvik absolvovali. Jen střetáváním se s tou nejvyšší kvalitou se i oni mohou posouvat výš a v budoucnu s mocným sousedem třeba zase svádět bitvy na férovku, jako za časů Kollerů, Nedvědů a dalších.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud