Jonáš Bartoš
2. července 2023 • 14:45

Majitelé dají Plzni kredit i jistotu. Milionové dostihy s „S“ ale nečekejte

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JONÁŠE BARTOŠE | Téměř dvouleté martyrium skončilo. Adolf Šádek sehnal Plzni kupce, do letních měsíců už vstupuje „jen“ jako předseda nového představenstva Viktorie. Noví majitelé ze Švýcarska a Rakouska mají evropský zvuk a nesporné fotbalové zkušenosti. Co lze v Plzni po jejich příchodu očekávat? Určitě ne přeplácení a ekonomické dostihy s pražskými rivaly, s nimiž přitom chce klub dál sportovně držet krok.



V pátek odhalila Plzeň nové majitele, po dlouhých jednáních proběhly finální podpisy smluv. Šlo o velmi náročný proces, Adolf Šádek neprodával housku na krámě, ale svůj milovaný klub, který pečlivě vypiplal a kde nechal přes dvanáct let života.

V představenstvu se stávajícím bossem zasednou za stranu většinových vlastníků Martin Dellenbach a Raphael Landthaler. Podnikatelé ze Švýcarska a Rakouska s velkými zkušenostmi a vahou v evropském fotbale. Oba vystoupí v polovině července na oficiální tiskové konferenci v Plzni, kde veřejnosti představí své plány s klubem.

Z pohledu Plzně jde o velkou věc, že se ke vstupu do klubu podařilo přesvědčit osoby ze západní Evropy, které berou Viktorii jako uznávanou mezinárodní značku. V Plzni si mohou zhluboka vydechnout, zároveň končí doba nejisté budoucnosti bez možnosti cokoliv plánovat.

Nelze ale čekat zázraky. Noví majitelé nejsou multimiliardáři typu Daniela Křetínského, jenž ekonomicky zajišťuje Spartu, nebo bohatí vlastníci z Číny, kteří nastartovali obnovu a následný rozmach Slavie. Dellenbach ani Landtahler nepřišli do Plzně utápět své miliony, ale pokusí se vybudovat ekonomicky stabilní a finančně udržitelný klub.

Téměř jistě nedojde na situaci, že po svém nástupu rozsypou měšec a budou do Plzně přivádět hráče za miliony eur. Naopak Plzeň dál pojede ve skromnějším módu, ale nadále s nejvyššími sportovními ambicemi cílené na zisk titulu a pravidelnou účast v Evropě.

Noví majitelé věří dosavadní práci Adolfa Šádka, jinak by ho těžko nechávali v čele představenstva. Ale rozhodně nepřišli utrácet zbytečné miliony eur jenom proto, aby přepláceli hráče a výrazně navýšili stávající rozpočet, který se pohybuje okolo 300 milionů korun na sezonu.

Dá se očekávat větší zaměření na rozvoj mládeže, což má zejména Dellenbach ve svém DNA (věnoval se akademii v Basileji, buduje mládež v rakouském Hartbergu a Lafnitzu). Garantovat to má uznávaný odborník, někdejší skaut Chelsea nebo Manchesteru City Jan Říčka, jehož oficiální nástup do klubu se blíží.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se Šádek srovná s tím, že o chodu klubu už nebude rozhodovat prakticky sám, jak tomu bylo v posledním období po odchodu Tomáše Paclíka. Rozhodovací procesy se v Plzni malinko zkomplikují, nejspíš už Šádek nebude moc jednat tak přímočaře a rychle.

Kapitál ze Západu dává Plzni velký kredit – o transakci rozsáhle informují média v Rakousku i ve Švýcarsku, kde jsou noví majitelé Viktorie velice dobře známí. K zahození rozhodně není ani napojení na západní trh a možnost hráčských přesunů mezi Českem a Rakouskem.

Jak již bylo řečeno – nelze ale čekat zázraky. Plzeň bude na ekonomické pásce v Česku dál třetím „vzadu“ a teprve následující období ukáže, zda zvolená strategie bude na pražské rivaly stačit.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud