Josef Káninský
10. prosince 2018 • 04:00

Sport pod tlakem společenské odpovědnosti: nebude, (z)bude show

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plné stadiony při zápasech nejlepších fotbalových týmů světa. Dechberoucí výkony odvážných a fyzicky nadupaných gladiátorů na lyžích a prknech. Populární závody na divoké vodě, atraktivní podívaná na řvoucí stroje prohánějící se po okruzích i v terénu. Nic z toho v budoucnu nemusí být.



Ne že by lidé ztratili divácký a fanouškovský zájem. Potíže člověk způsobí sám sobě, bude-li dál ekologicky ždímat Zemi. Až příroda odmítne v takové hojnosti jako nyní vydávat své zdroje, pro nic z výše popsaného nebude místo.

Představa, že dennodenní nabídka statisíců událostí, v nichž hrají hlavní roli špičkoví sportovci, začne slábnout, je v této chvíli bláznivá. A spekulovat dokonce o zániku profesionálního sportu v dnešní podobě možná vyvolá poklepání na čelo. Ne, ani zítra, ani za rok, ba ani za deset let se toho ještě nedočkáme. Ale zrovna v roce 2028, což je nejvzdálenější známý letopočet pro konání olympijských her, už bude mít debata o udržitelnosti sportovní show za sebou první seriózní studie i emotivní výlevy.

Předpokladem soumraku sportovního hodokvasu bude celospolečenský tlak na omezení činností, jež bychom mohli nazvat nadstavbovými, ale také nadbytečnými. Lidé začnou požadovat, aby se s omezenými přírodními zdroji neplýtvalo.

Částečně v důsledku sebeuvědomění, částečně ze strachu, ale také v hněvivé reakci na zákonné restrikce a ekonomické změny. Politici budou občanům stále více nařizovat a omezovat je.

Například jim budou účelově vypínat vodu. Energie budou extrémně drahé, u některých spotřebních předmětů, třeba automobilů, bude zakázáno osobní vlastnictví a nařízeno sdílené.

Ti, kdo ve sportu nespatřují smysl a pohlížejí na něj útrpně, masově poukážou na to, kolik omezených surovinových zásob sportování provozované pro zábavu odčerpá. Vznikne silné politikum a lidé ve vysokých funkcích prosadí na tomto poli omezení, přinese jim to totiž voličské preference.

Co by se pak třeba mohlo stát? Přidržme se výše uvedených sportovních fenoménů.

Ekologoický zločin

Už dlouho se seriózně diskutuje o škodlivosti létání. Nejen kvůli kvalitě ovzduší, ale také zesilování skleníkového efektu, v konečném důsledku kvalitě života. Přijímáme znečištěnou potravu a dýcháme vzduch nasycený chemikáliemi. Hitem environmentálních diskusí začínají být návrhy, jak omezit leteckou dopravu.

V této souvislosti si promítněme, kolik charterových letů k různým fotbalovým zápasům se na světě týden co týden uskuteční.

Soutěž jako fotbalová Liga mistrů bude nejzranitelnější, je vidět. Pravda, dnes se nám krach evropských fotbalových pohárů nebo kvalifikací na různé kontinentální i mezikontinentální šampionáty v důsledku tlaku na lepší životní prostředí zdá být nesmyslem, ovšem absurditu některých dějů už připustit dokážeme.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud