Karel Häring
1. srpna 2011 • 10:07

BLOG: "Hřebíkovy děti" můžou změnit český fotbal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kouč Jaroslav Hřebík prožívá renesanci, respektive jeho trenérská pověst. Po vyhnání z pražské Sparty na podzim 2005 zmizel z klubového fotbalu. Šanci dostal až u mládežnických reprezentačních výběrů. Nezměnil se, jeho rukopis je pořád jasně charakteristický. Aktivní fotbal v tempu, s vysunutým presinkem, to vše podpořeno detailní přípravou a znalostí soupeře.



Přesně s tím se prezentoval v Lize mistrů během svého první angažmá na Letné v sezoně 2001/2002. Hráči tehdy jeho filozofii uvěřili a poráželi favorizovanější celky.

Současné úspěšné tažení potvrzuje, že pokud trenér přesně ví, co chce hrát, dokáže to naučit a zároveň detailně připraví svůj tým na soupeře, může vyhrát i jiné zápasy než ty, které se považují za splněnou povinnost.

„Devatenáctka“, až na pár výjimek, nemá mimořádné individuality, které by už pravidelně hrávaly v základních sestavách svých týmů Gambrinus lize. Ale když hráči dostanou svou roli a plní si ji, funguje to.

Takhle půjdem na Španěly... Jaroslav Hřebík vysvětluje svým svěřencům taktiku na fináleFoto Barbora Reichová (Sport)

Rozdíl mezi „obyčejnou“ a promyšlenou taktikou nabízí srovnání z počátku uplynulého dekády. Jozef Chovanec měl v roli reprezentačního trenéra stejný hráčský materiál jako jeho nástupce Karel Brückner.

Současný generální sportovní manažer Sparty vyhrál bez ztráty kvalifikační skupinu, ale v konfrontaci s nejužší špičkou neuspěl. S Nizozemskem i s Francií na EURO 2000 prohrál. V Brücknerově éře Češi giganty poráželi, „oranjes“ dokonce opakovaně.

Atraktivním a ofenzivním fotbalem z tohoto období se bohužel mnoho českých klubů neinspirovalo. Částečně i proto, že tehdy byly relativně úspěšné v Evropě. Jenže teď zaostáváme.

Úspěch Hřebíkových „dětí“ ztratí hodnotu, pokud jej kluby využijí jen zpeněžením talentů, které na turnaji zvýšily. To už tu jednou bylo, po finále MS „dvacítek“ v roce 2007. Většina hráčů se následně poztrácela po světě.

Trvalejší hodnotu může přinést změna myšlení. Na úrovní mládežnických reprezentací už se odehrává. I tým do sedmnácti let, který sice pod vedením Josefa Csaplára na MS v Mexiku nepostoupil ze skupiny, se snažil hrát fotbal a ne českou defenzivu.

Pokud majitelé klubů a lidé zodpovědní za sportovní úseky budou vyžadovat po svých podřízených atraktivní produkt, jedním z efektů může být i vyšší cena hráčů, kteří budou žádanější než jen technicky průměrní „odkopávači.“ Mladí čeští fotbalisté v posledních letech v kurzu příliš nejsou.

Po loňské baráži, kterou vyhrála v Jablonci „jednadvacítka“ nad Řeckem 3:0, si skauti zahraničních týmů poznamenávali zajímavé typy na hřišti. Prvních šest bylo z Řecka, nejlepší Čech zaujal sedmé místo - gólman Vaclík.

Kalas a spol. dosáhl velkého úspěchu, ale teprve případné vítězství nad Španělskem by vyvolalo mimořádný ohlas. A mohlo by vytvořit potřebný tlak na nutnou změnu. Hřebíkovi svěřenci tak dnes v Rumunsku nastoupí k utkání, jehož výsledek může ovlivnit budoucnost českého fotbalu.

Finále Česko - Španělsko vám od 19:00 nabídneme v podrobné ONLINE reportáži s komentáři fotbalových expertů!


Prohlédněte si fotky přímo z Bukurešti:

Ladislav Krejčí a Pavel Kadeřábek si dávají v hotelu stolní fotbálek
Ladislav Krejčí a Pavel Kadeřábek si dávají v hotelu stolní fotbálek

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud