Karel Häring
19. března 2012 • 10:03

O modlitbách za Muambu a gólu za 130 milionů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT VĚCÍ, KTERÉ JSME SE NAUČILI O VÍKENDU | Že fotbalový svět není tak cynický, jak se zdá. Že Torres čekal na gól jeden den – strávený na hřišti. A že trenér „nula nula“ Petr Rada asi nikdy nevyprodá Stínadla.



Muambovi pomohl i Čech

Fotbal je velký byznys, ve kterém jsou výsledky až na prvním místě. Víkend ale ukázal, že se stále ještě zcela neřídí legendární hláškou trenéra Liverpoolu Billa Shanklyho, který kdysi prohlásil: „Fotbal není otázkou života a smrti. Je mnohem důležitější.“

Sobotní kolaps záložníka Boltonu Fabrice Muamby, který stále bojuje o život, sjednotil fotbal. Desítky hráčů na svých twitterových účtech vyjadřovaly podporu jejich parťákovi. Zároveň ukázali, že nejsou jen přeplácenými hvězdami starajícími se o svůj vozový park, šatník a účet.

„Get well soon.“ Brzy se uzdrav. S tímto nápisem nastoupil Cristiano Ronaldo, hráč Realu, do utkání s Málagou. Stejný vzkaz vysílal i transparent fanoušků Liverpoolu na Anfield Road. Minutovým potleskem pak poslali energii k nejtěžšímu boji diváci i hráči Wolverhamptonu a Manchesteru United.

Věřme, že rodák z Demokratické republiky Kongo přežije. Pokud se tak stane, může částečně poděkovat i Petru Čechovi.

Od jeho vážného zranění hlavy v říjnu 2006 – a půlhodinovém čekání v šatně na sanitku - se totiž v Premier League změnily standardy zajišťující rychlou pomoc. Jen díky bleskovému zásahu lékařsků obou klubů a převozu do nemocnice Muamba v sobotu nezemřel.

Fotbalisté jen těžko věří kolapsu Muamby
Fotbalisté jen těžko věří kolapsu Muamby

Torres se dočkal – po 1 541 minutách

Muambův kolaps zastínil všechny další události fotbalového víkendu, mimo jiné i střelecké probuzení Fernanda Torrese. Ve čtvrtfinále Anglického poháru proti Leicesteru City se španělský útočník trefil v 67. minutě, když zvyšoval na 3:0.

Ukončil hned několik sérií. Trefil se poprvé od 19. října 2011, po 151 dnech. Na svůj další gól čekal 25 hodin a 40 minut, tedy víc než jeden den na hřišti.

Spotřeboval k tomu 50 střeleckých pokusů. Chelsea se mezitím trefila dvaapadesátkrát, v Premier League se za tu dobu prosadilo 207 různých hráčů.

Z Torresova střeleckého probuzení měli radost i jeho spoluhráčiFoto Reuters

„Jsem šťastný,“ prohlásil po utkání Torres. Aby nebyl. Na Stamford Bridge údajně vydělává 180 tisíc liber týdně. Během jednadvaceti bezgólových týdnů to v přepočtu dělá 130 milionů korun.

Aby Roman Abramovič nelitoval vyhozených peněz, přidal mistr světa a Evropy o osmnáct minut později další gól. Jeho současná série bez zásahu je tak mnohem příznivější. Trvá pět minut.

Bayern? Lepší než Real a Barca dohromady

Bundesliga patří v Evropě k soutěžím s největším průměrem branek na zápas (momentálně 2,8), ovšem poslední víkend překvapil i jinak góly nasycené diváky na německých stadionech.

V devíti duelech padlo třicet čtyři branek (průměr 3,77), což je rekord v tomto ročníku. Největší měrou se o to zasloužil Bayern svou výhrou 6:0 na Hertě Berlín.

Mnichovský klub sice v tabulce ztrácí na vedoucí Dortmund pět bodů, ale jinak se nevídaně rozstřílel. V posledních třech soutěžních duelech se prosadil dvacetkrát!

Sedmičku dal Hoffenheimu, následoval příděl Basileji v Lize mistrů (7:0) a zmíněný debakl Hubníkova klubu. Mimochodem, tolik gólů nedaly za stejnou porci zápasů Barcelona s Realem Madrid dohromady (19).

Messi-Ronaldo 40:40

A nemůže chybět tradiční bitva Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Co nás naučil víkend v souboji fotbalových géniů?

Ve střelecké tabulce sice stále vede o jednu trefu Portugalec ve službách Realu Madrid (32:31), ovšem žebříčku „hokejového“ kanadského bodování jsou na tom v tomto ročníku La Ligy stejně: oba nasbírali čtyřicet bodů. Barcelonská superstar má totiž o jednu gólovou asistenci navíc.

0:0, to jsou jarní Teplice

Zesnulý trenér Vlastislav Mareček měl na začátku svého angažmá v Teplicích přání vyprodat Stínadla. Byť se s Teplicemi pohyboval na čelních příčkách, nepovedlo se mu to. Petru Radovi se to asi taky nepodaří, protože fotbal žlutomodrých pod jeho vedením se nedá označit za atraktivní.

První jarní duel s Plzní (3:4) sice naznačil, že by i v Teplicích mohli navázat na ofenzivnější ligový trend, další čtyři duely ale všechny snílky vrátily do reality: celkové skóre 1:0, tři bezbrankové remízy.

Celkem se v zápasech Teplic hrálo bez gólů v sezoně už pětkrát a jen trápící se Slavia má na kontě víc takových výsledků (6).

Severočeši nastříleli za jednadvacet kol pouze dvacet dva branek, což je v jejich případě nejméně za posledních šest let. K tomu mají pasivní skóre 22:23, což v této fázi ročníku měli naposledy v sezoně 2003/2004.

Kdy i na Stínadlech pochopí, což už ví i většina Gambrinus ligy. K úspěchu lze dojít i ofenzivou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud