Karel Häring
2. dubna 2012 • 10:53

O Balotelliho myšlenkách a Rosického rekordu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT VĚCÍ, KTERÉ JSME SE NAUČILI O VÍKENDU | Mario Balotelli ztratil i posledního obhájce, Tomáš Rosický zažil svůj nejlepší měsíc v Arsenalu a Gambrinus liga stále víc patří hostujícím týmům.



Po čem Balotelli touží?

Kdyby se Kája Berka spolu se svým kamarádem – hrdinové seriálu Křeček v noční košili – znovu dokázali zmenšit a dostali se do hlavy - nikoliv inženýra Křečka, ale Maria Balotelliho - od anglických médií by získali slušný honorář.

Zjistit myšlenkové pochody útočníka Manchesteru City, to by bylo k nezaplacení. A rád by je znal i trenér Roberto Mancini, který po sobotní remíze se Sunderlandem (3:3) definitivně ztratil důvěru v problémového hráče.

Ten dal sice dva góly, jenže jinak předvedl mdlý výkon, navíc se pohádal s Kolarovem o zahrání přímého kopu. „Přemýšlel jsem, že ho vystřídám po pěti minutách,“ zlobil se trenér.

Balotelli, kterého Mancini označil za „nezvladatelného“, tak přišel o svého posledního zastánce. „Nevěřím mu. Nikdo mu nevěří.“ Pro Itala s ghanskými kořeny to de facto znamená konec na Etihad Stadium.

Jenže, kdo za něj dá aspoň 18,5 milionu liber, které City investovaly. Tohle může být stejně prodělečný byznys jako s Tévezem. Ovšem u Balotelliho nikdy nevíte, třeba to bude on, kdo zajistí „Citizens“ titul. Kájo Berko, do akce!

Liverpool porazil hráč, kterého zaplatil

Když vstupoval John W Henry jako majitel do FC Liverpool, nesliboval utrácení v tempu arabských šejků, přesto za rok své vlády podepsal šeky na posily v celkové výši 108 milionů liber. Jenže z nových tváří se prosadili jen Suárez a Enrique.

Hodnoty výkonů Adama, Downinga, Henderson a hlavně Carrolla zůstávají daleko za investovanými sumami. Přitom americký byznysmen je v baseballovém světě známý filozofií „najdi cenu v podhodnocených hráčích“.

Útočník Liverpoolu Andy Carroll dostal za nafilmovaný pád žlutou kartu Útočník Liverpoolu Andy Carroll dostal za nafilmovaný pád žlutou kartuFoto Profimedia.cz

Jenže tou se spíš řídí Newcastle United. Za stejné období utratil necelých 20 milionů liber. Kanonýr Demba Ba přišel zdarma, lednový příchod dalšího útočníka Papisse Cissého vyšel na 9 milionů. Senegalec ovšem nastřílel v sedmi zápasech sedm gólů, o dva víc než Carroll (35 mil.) za 14 měsíců na Anfield Road.

A Cissého si „straky“ pořídily právě z peněz za prodej dlouhovlasého forvarda do Liverpoolu. V neděli zvítězil Newcastle nad „reds“ 2:0 a slavnému klubu hrozí, že poprvé od roku 1962 neskončí mezi první osmičkou.

Rosického rekordní březen

Po „Vítězném únoru“ (blog na toto téma čtěte zde ») přišel rekordní březen. Tomáš Rosický se nastálo usadil v základní sestavě Arsenalu a jeho počet startů rychle roste. Nejenže odehrál v této sezoně už o jeden zápas víc než v předchozím ročníku Premier League, český reprezentační kapitán si zároveň vytvořil vlastní rekord v herní vytíženosti za jeden měsíc. V březnu nastoupil k celkem šesti duelům za „kanonýry“ a na hřišti strávil celkem 521 minut, v průměru 87.

Od svého návratu do fotbalu po vleklých zdravotních potížích (léto 2009) nezažil lepší měsíc, srovnatelný je pouze prosinec 2007, krátce před komplikovaným zraněním, kdy nasbíral celkem 526 minut, ovšem tehdy nastoupil v sedmi duelech a průměr je logicky nižší (75).

Rosický díky formě v letošním roce navíc útočí na svůj rekord v počtu ligových duelů za jednu sezonu. Nejvíc dosud odehrál hned ve své první (2006/2007) – 26 zápasů. K vyrovnání mu schází už jen čtyři… Vypadá to, že i duben bude ve znamení osobního rekordu…

Ronaldo a spol. sprintem za rekordem

Co by to byl za víkend bez čísel ze Španělska? Real Madrid zaznamenal 100. ligový gól v sezoně, už jen sedm tref zbývá do vyrovnání svého historického maxima (1989/1990).

Jak už jsem psal minulý týden, na zápis do statistik má namířena trojice střelců Cristiano Ronaldo – Karim Benzema – Gonzalo Higuaín. Dohromady nastříleli v soutěžních zápasech tohoto ročníku 99 gólů – za uplynulý týden 7 z celkových 8 tref Realu - a zbývají pouze dva na překonání stovky barcelonského tria Lionel Messi - Thierry Henry – Samuel Eto´o ze sezony 2008/2009. Tento týden zřejmě rekord padne.

Gambrinus liga – můj dům, tvůj hrad

Pokud nedojde dnes na Bazalech k překvapení a Plzeň tam neprohraje, vytěží hostující týmy ze zápasů 23. kola víc bodů než domácí. Stane se tak potřetí z posledních čtyř kol. Potvrzuje to trend, o kterém píše na svých internetových stránkách Vlastimil Palička (palicak.cz), bývalý trenér Jablonce či Olomouce a expert deníku Sport.

Nejvíce gólů padá po rychlých protiútocích do nezformovaných obran. „Tak se snaží hrát především slabší týmy na hřištích soupeře a i ten silnější s tím má problémy se prosadit a skórovat. Jenže na domácím stadionu musí i slabší přece jen hrát aktivněji, tím se otvírají prostory a po ztrátě míče to soupeři trestají,“ vysvětluje Palička.

Jeho slova statistiky potvrzují, z dosud 183 odehraných duelů si hosté odvezli tři body v devětapadesáti případech, což znamená 32 procent. To je o čtyři víc než při předchozích maximech v sezonách (2001/2002, 2009/2010). I proto nenajdete v lize klub, který doma neprohrál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud