Karel Häring
29. října 2012 • 13:39

O ničiteli Chelsea a „pitbulovi“, který kouše i v devětatřiceti letech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT ZAJÍMAVOSTÍ VÍKENDU – O tom, proč udělala Chelsea chybu, když nechtěla koupit Robina van Persieho, o rekordním startu Atlétika Madrid i nejvyrovnanější Gambrinus lize v historii.



Van Persie, nechtěný král Stamford Bridge

Když bylo v závěru minulé sezony jasné, že Robin van Persie odejde z Arsenalu, měla se o něj víc ucházet Chelsea než Manchester United. Pokud by jej totiž „blues“ angažovali, zbavili by se tím nejobávanějšího protivníka. V nedělním šlágru Premier League zvyšoval nizozemský kanonýr na 2:0 ve prospěch „red devils“ a připsal si už šestý gól na Stamford Bridge (předchozích pět v barvách Arsenalu). Ve dvacetileté historii soutěže se tam žádný jiný hráč, který přijel na stadion západolondýnského klubu v roli soupeře, netrefil víckrát.

Atlético vyrovnalo svůj rekord

Atlético Madrid prožívá fantastickou sezonu, jako jediný tým španělské ligy zatím drží krok s Barcelonou. Po nedělní výhře nad Pamplonou (3:1) má na kontě z devíti duelů pětadvacet bodů za osm výher a jednu remízu. Tím vyrovnalo svůj nejlepší vstup do ligy, který pochází ze sezony 1995/1996. Tehdy vedl „rojiblancos“ srbský trenér Radomir Antič a v jeho týmu mimo jiné hrával i Diego Simeone, současný klubový kouč, jenž nese obrovský podíl na mimořádných výsledcích madridského celku. Pokud Falcao a spol. vyhrají o víkendu ve Valencii, překonají dosavadní maximum. A mimochodem, ze zmíněného ročníku 1995/1996 pochází zatím poslední z devíti mistrovských titulů Atlétika.

Nejdelší zápas v Premier League? Stále ten Čechův

Vinou dvou vážnějších zranění se sobotní duel mezi Manchesterem City a Swansea (1:0) protáhl ve druhé půli o 12 minut a 42 vteřin, v součtu s nastavením v prvním poločase se hrálo navíc celkem 15 minut a 14 vteřin. Ovšem rekord, jak bylo mylně uváděno, to není. Podle listu The Times se ještě déle hrál v předminulé sezoně zápas Blackburn Rovers-Birmingham City (16.02), rekord pak drží neslavné utkání mezi Chelsea a Readingem z října 2006, a to především vinou vážného zranění lebky, které utrpěl český gólman Petr Čech. Tehdy se v součtu nastavovalo 17 minut a 42 vteřin.

Pitbul Davids řádí i jako trenér

Není nad to, když se vám povede výměna trenéra. Šéfové čtvrtoligového anglického celku Barnet odvolali po dvanáctém kole kouče, jelikož jejich klub získal do té doby pouhé tři body. Na uvolněnou pozici angažovali Edgara Davidse. Bývalý nizozemský reprezentant, přezdívaný kvůli svému někdejšímu agresivnímu stylu „pitbul“, zatím dělá svému zaměstnavateli radost. Z následujících třech kol vytěžil se svým celkem sedm bodů. „Od Edgarova příchodu jsme lépe organizovaní, hráči vědí, co dělat s balonem,“ chválil nadřízeného Mark Byrne. Davids navíc pomáhá i přímo na hřišti, v devětatřiceti letech se vrátil do hry, zatím odehrál všechny tři zápasy a ani jednou se nevystřídal… Podle posledních informací dokonce uvažuje o tom, že Barnet koupí!

Třikrát stejně bodů? To Gambrinus liga nepamatuje

Možná nás čeká nejvyrovnanější ligový ročník v historii, alespoň pohled na tabulku po neúplném 12. kole (bez zápasu České Budějovice-Plzeň) tomu nasvědčuje. První tři celky Jablonec, Sparta a Olomouc mají na svém kontě po třiadvaceti bodech a takovou shodu Gambrinus liga po dvanácti kolech ještě nepamatuje. Dosud činil minimální rozdíl mezi prvním a třetím celkem jeden bod, a to v sezoně 1998/1999. A pokud dnes Viktoria na jihu Čech zvítězí a na čtvrtém místě stáhne své manko na nejtěsnější bodový rozdíl, pomůže i ona přepsat historii, protože zatím nejmenší rozdíl mezi prvním a čtvrtým ve stejné fázi sezony byl na dvou bodech – 1995/1996 a 1998/1999.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud