Karel Häring
14. ledna 2013 • 13:30

O Vydrovi, který vládne střelcům, či nešťastníkovi víkendu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT ZAJÍMAVOSTÍ VÍKENDU | O tom, že útočník Watfordu Matěj Vydra vytvořil o víkendu v Anglii nový český rekord, i o tom, že Barcelona má našlápnuto k překonání neuvěřitelných čísel Realu Madrid.



Vydra jede – gól na zápas

Ačkoliv Matěji Vydrovi patří v tabulce střelců druhé nejvyšší soutěži v Anglii páté místo, v přepočtu na počet minut potřebných na jednu trefu, je nejlepší (u hráčů, kteří odehráli aspoň 700 minut).

Autor čtrnácti branek si připisuje v průměru jeden zásah za devadesát minut, což je po víkendu, kdy se dvakrát prosadil proti Middlesbrough (2:1), o jednu méně než v případě absolutního lídra žebříčku střelců – Glenna Murrayho z Crystalu Palace.

Vydra se navíc může pochlubit i další úžasnou statistikou – v posledních třech ligových duelech, v nichž nastoupil v základní sestavě, skóroval šestkrát. Po víkendu navíc vytvořil neoficiální český rekord.

Žádný hráč nedal v některé z anglických soutěží za jednu sezonu tolik branek – doposud vedl Roman Bednář. Ten se za West Bromwich prosadil v sezoně 2007/2008 (také druhá liga), dvanáctkrát.

Barca sebere Realu titul a (možná) také rekordy

Španělská La Liga je v polovině, ale o jejím vítězi už teď nikdo nepochybuje. Vedoucí Barcelona nasbírala za devatenáct kol rekordní počet bodů, ze sedmapadesáti možných jich má pětapadesát.

Na druhé Atlético má k dobru 11 bodů, na třetí Real dokonce 18, což je nový rekord v odstupu odvěkých rivalů v polovině soutěže. Katalánský gigant má sezonu rozjetou tak mimořádně, že může překonat i několik rekordů, které v minulém ročníku vytvořil Real.

Ten celkem nasbíral 100 bodů, zatímco Barca jede s 55 nad plán. A totéž platí o počtu nastřílených gólů. Messi a spol. jich mají na kontě 64, „Bílý balet“ zakončil svou loňskou mistrovskou jízdu na 121 zásazích.

194 - Lampard už je druhý

Proměněnou penaltou v utkání Stoke - Chelsea se Frank Lampard osamostatnil na druhém místě v historické tabulce střelců „blues“. Se 194 zásahy se odpoutal od Kerryho Dixona, který za klub střílel v letech 1983 až 1992.

Teď už před ním zbývá jediný muž – Bobby Tambling. Ten v období let 1956 až 1970 skóroval celkem dvěstědvakrát. Lampardovi, kterému chybí jen osm tref na vyrovnání, startuje závod s časem. Je velmi pravděpodobné, že po sezoně ze Stamford Bridge odejde.

Pirlem zeď prorazíš

Záložník Juventusu Andrea Pirlo zaznamenal o víkendu svůj padesátý gól v Serii A, zároveň si připsal svou 22. trefu z přímého kopu. Tím se dostal v historické tabulce (počítané za posledních třicet let) na třetí místo před Roberta Baggia.

Na druhého Alessandra Del Piera mu schází jediný zásah z této standardní situace a na lídra Sinišu Mihajloviče sedm. Je pravděpodobné, že Pirlo pořadím ještě zamíchá, zvlášť proto, že všech pět gólů, které v této sezoně dal, bylo ze stejné situace: střela přes zeď...

Když na podělaného i záchod spadne...

Za hlavního nešťastníka víkendu se může směle označit útočník Stoke City Jonathan Walters.

Musel vytrpět ironické poznámky některých anglických deníků, které jej kvůli dvěma vlastním gólům vyhlásily nejlepším hráčem Chelsea v utkání (0:4), ale aspoň ho mohla potěšit skutečnost, že už teď má na kontě víc gólů ve prospěch „blues“ než třeba záložník Jon Obi Mikel, který na svůj první střelecký zápas v barvách týmu ze Stamford Bridge ještě čeká, byť už tam slouží sedm sezon.

Walters si připsal ještě jeden zápis. Když v závěru nedal penaltu, stal se teprve třetím hráčem ze sedmačtyřiceti střelců v ročníku, jenž z této situace netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Prostě povedená sobota.

Frank Lampard v radosti popadl míč, který skončil v bráně Stoke City poté, co si dal Jonathan Walters vlastní gól
Frank Lampard v radosti popadl míč, který skončil v bráně Stoke City poté, co si dal Jonathan Walters vlastní gól

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud