Karel Häring
8. července 2016 • 15:16

Čechova výjimečnost nám zevšedněla. Teď bude Česku dlouho chybět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen pár minut poté, co brankář Petr Čech v pražském hotelu Diplomat uvedl, že se rozhodl ukončit reprezentační kariéru, přejala zprávu i přední zahraniční média, především v Anglii. Stanice Sky Sports News ji zařadila do své zpravodajské relace. To jen podtrhuje, jakou hodnotu jeho jméno ve fotbalovém světě má, což je věc, kterou jsme v Česku občas podceňovali.



Prostě se stalo to, co se stává, když si člověk zvykne na nadstandard, přestane časem vnímat výjimečnost toho, co má před očima, protože to jednoduše zevšední. Stane se z toho samozřejmost. K tomu došlo také u Petra Čecha .

Je velmi pravděpodobné, že k tomu poznání v nejbližších měsících a letech dojdeme. Ne proto, že by očekávaná jednička Tomáš Vaclík byl špatný nebo jen průměrný brankář. Vůbec ne, navíc ještě může růst. Ale tohle pro něj nebude jednoduchá situace. Čech patří spolu s  Gianluigim Buffonem a Ikerem Casillasem do skupiny nejlepších brankářů od začátku tohoto století.

Španělé se museli od posledního mistrovství světa obejít bez Xaviho Hernandeze. V běžných zápasech ho dokázali nahradit, v těch nejtěžších už ne, ačkoliv mají stále velmi silný tým a individuality. Jednoduše proto, že pokud přijdete o jednoho z nejlepších hráčů historie země, nenahradíte ho během několika měsíců. A podobné to bude velmi pravděpodobně u Čecha.

Konec je definitivní, řekl Čech. Rozhodnutý byl už před EURO
Video se připravuje ...

Že z něj vyroste mimořádný brankář, to bylo znát už v mládežnických výběrech. Poprvé jsem jej výrazně zaregistroval na mistrovství světa dvacetiletých v Argentině, kterého jsem se v roce 2001 zúčastnil. Už tehdy působil na svůj věk v brance velmi vyzrále, klidně a bylo znát, že patří mezi lídry mužstva.

Jeho kariéra pak raketově rostla. Jen rok poté slavil s „21“ evropský titul, přestoupil do Rennes, stal se jedničkou reprezentace. Na dlouhých čtrnáct let. Pokud byl zdravý, nikdy o svou pozici nepřišel. Někteří mu vyčítali, že mohl dát v některých přípravných zápasech víc prostoru svým náhradníkům. Jenže když přijel na sraz, chtěl chytat. Nepřijel se jen pobavit. Neumí dělat věci jen na půl, je maximalista a stoprocentní profesionál. Paradoxně, za tyhle své přednosti si vysloužil ironickou přezdívku Pan Dokonalý.

Jenže i díky těmto vlastnostem se stal rekordmanem v počtu reprezentačních startů, i proto se v kariéře prosadil mezi absolutní světovou elitu, což se od Pavla Nedvěda z různých příčin nikomu nepovedlo.

I proto o něm dnes mluvili i v Anglii. Tahle zpráva tam v návalu dalších novinek brzy upadne v zapomnění, ne tak v Česku. Brankáře jeho kvalit, před nímž měli soupeři velký respekt, a který na tolik let udělal z pozice gólmana jednu z největších předností reprezentace, tady hned tak mít nebudeme.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud