Karel Häring
11. dubna 2017 • 11:10

Hašek nastoupil správnou cestu. Zároveň je varováním pro Horvátha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový kouč Bohemians Martin Hašek je inteligentní chlap a slušný člověk, náročný k sobě i ostatním. Rozhodně není ve fotbale jediný, ale ne vždy mu byly tyto pozitivní vlastnosti během hráčské kariéry i na startu té trenérské v kabině ku prospěchu. Staří mazáci typu Tomáše Řepky jej nemuseli.



Už na sklonku kariéry bývalého defenzivního záložníka bylo zřejmé, že přemýšlivý typ zkusí své štěstí mezi trenéry. Šanci dostal brzy. A až příliš velkou na to, aby na ní byl v té době připraven.

Ve Spartě začal jako prodloužená ruka tehdejšího generální sportovního manažera Jozefa Chovance. Jeho pravomoci se postupně zvyšovaly. A když se do klubu v prosinci 2011 vrátil Jaroslav Hřebík a dosavadní GSM skončil, Hašek zůstal a udržel pozici prvního trenéra s tím, že na lavičce byl při utkání hlavním šéfem on.

Do jarní části tehdy šli Letenští se šestibodovým náskokem a Chovancovým vzkazem, že případné neudržení náskoku je na roztrhání trenérské licence. Sparta opravdu titul nezískala, v těsném finiši se radoval Slovan Liberec.

Hašek skončil, licenci neroztrhal, i když, jak po nástupu do Bohemians přiznal, v jednu chvíli uvažoval kvůli nulovému zájmu o opuštění této profese. Měl cejch, protože dostal velkou šanci a na nejtěžší trenérské pozici v Česku pohořel.

Nový trenér Bohemians Hašek: V kabině jsem trenér, doma otec a trenér zároveň
Video se připravuje ...

Přesunul se k „béčku“, pak dostal šanci v Pardubicích, kde po změně klubové strategie po půl roce skončil. A pak dlouho nic. Nakonec dostal loni v zimě šanci ve Vlašimi, která spolupracuje se Spartou. V prvním přestupovém období poměrně provětral kádr, ovšem na jaře získal ve třinácti zápasech dvacet bodů.

I v létě došlo k obměně a po pomalejším rozjezdu, částečně zaviněném těžším losem, přišla série sedmi výher v řadě. Na konci podzimu z toho bylo na tamní poměry neobvykle vysoké páté místo. A v součtu bodů v „Haškově“ tabulce za kalendářní rok 2016 získaly víc bodů, o jeden, pouze České Budějovice (49).

Už v tu chvíli bylo velmi pravděpodobné, že odstartovala jeho cesta k návratu do ligy. A v průběhu podzimu se o něm mluvilo jako o možné náhradě za Jindřicha Trpišovského, o kterém silně uvažovala pražská Sparta.

Návrat přišel až teď, do Bohemians. Pro Haškův další vývoj takřka ideální klub. V „Ďolíčku“ nemají přehnané ambice, na druhou stranu je to v posledních letech stabilizovaný klub.

Bývalý záložník se zkušenostmi z Ligy mistrů udělal další postupný krok. Už ne tak obří, kterým by přeskočil svůj vývoj. Přirozený. Takový, jaký je obvykle doporučován hráčům, když zvažují nabídky ze zahraničí a leckdy si zvolí až příliš těžký úkol, na který později doplatí vysedáváním na lavičce nebo tribuně. Protože na něj prostě nejsou ještě připraveni.

Stejně tak jako v roce 2011 nebyl Hašek. Teď už je situace odlišná. Nejen proto že, jak sám říká, se prý změnil a není tak tvrdý. Důležité je, že si prošel fotbalem mimo letenskou bavlnku.

Poznal realitu, kterou například Jindřich Trpišovský zažil ještě brutálněji ve Viktorii Žižkov. Pro libereckou štaci pak byl nachystán po všech stránkách. Ani ve Slovanu to nemá lehké, protože i tam řeší problémy s neustálou obměnou (oslabením) kádru a skládání nové a nové sestavy. Jiný by už možná odešel. Ale on to zvládá. I díky tomu, že si vším prošel postupně.

Tahle cesta nebyla dopřána Davidu Holoubkovi, jehož story připomíná tu Haškovu z roku 2011. Včetně trpkého konce. I on se velmi pravděpodobně v budoucnu prosadí, jen si to vezme nějaký čas.

V podobné roli, v jaké byl na podzim Holoubek, se teď ocitl i Pavel Horváth , který si odbyl premiéru, byť je oficiálně vedený coby hlavní Zdeněk Bečka. Plzeňská ikona zažila stejně jako Hašek vítězný debut.

Ale i ona se dostala do velmi složité situace. Nikdo nepochybuje o tom, že by Horváth nerozuměl fotbalu. Umí ho číst, zažil mraky velkých zápasů, je velmi komunikativní. Už za éry Pavla Vrby o něm kouč hovořil jako o svém prostředníkovi na hřišti.

Uměl přenést pokyny z lavičky na ostatní. Další plus? V roli trenéra se postaral o mnohem lepší výsledky plzeňské juniorky. Na jaře nenasbíral žádný jiný tým víc bodů než čtrnáctý celek její podzimní části.

Jenže mezi tím vším a šéfováním týmu Viktorie v těsném boji o titul je stále propastný rozdíl. A některé věci se jinak než zkušenostmi nenaučíte. Pokud v nich jde o titul, mohou být hodně draze zaplacené. Jako to zažil Hašek či Holoubek.

Horváth to samozřejmě může zvládnout. Ovšem riziko, které na sebe vzal, je obrovské. Protože vývoj nepřeskočíte.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians 1905 - Jihlava 1:0 Bohemka pod novým koučem konečně vyhrála
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud