Karel Häring
12. srpna 2017 • 12:13

Matějů na elitu zatím připravený není, ale Brighton nestřílel do tmy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou dvě základní cesty, jak se chovají na přestupovém trhu nováčci, kteří poprvé nebo po delší době postoupí do Premier League.



Jedna z nich je á la Watford. Tým, který dovedl „Hornets“ mezi elitu, vedení prakticky rozmetalo a nakoupilo víceméně novou základní jedenáctku.

Ta druhá se může jmenovat „Bournemouth“. Skromný, ale sympatický klub ponechal jádro úspěšného kádru a s pomocí peněz garantující účast v Premier League jej vhodně doplnil. Nelze určit, která filozofie je úspěšnější, oba kluby se zatím mezi elitou drží, i když větší uznání sklízí ten z jižního pobřeží Anglie.

Zatímco Huddersfield, jeden z nových týmů, se do toho pustil od startu pěkně zostra, Brighton spíš vyčkával. Nebylo to překvapení, už dopředu avizoval, že mu bude bližší filozofie klubu ležícím dvě hodiny cesty podél pobřeží.

A když se pustil do nákupů, tak sahal po méně známých jménech jako Markus Suttner či Pascal Gross (oba z FC Ingolstadt) či Matthew Ryan (Valencie). Až v samém závěru překonal svůj transferový rekord, nejprve příchodem Davyho Pröppera (PSV) a na cestě je José Izquierdo (FC Bruggy) za 13,5 milionu liber (cca 392 milionů korun). Mezi tím si pořídil z plzeňské Viktorie Aleše Matějů.

Posledním hráčem, který přestoupil z české ligy přímo do týmu Premier League - bez mezistupně či jako Tomáš Kalas odchodem do mládežnické akademie – byl Marcel Gecov v létě 2011.

Okolo transferu pravého beka české jednadvacítky do Brightonu se rozpoutala zajímavá diskuse, kterou začal Vladimír Šmicer v pořadu O2 TV Sport Tiki Taka, když označil přestup jako výstřel do tmy.

TIKI TAKA: Přestup Matějů do Anglie? Výstřel do tmy, obává se Šmicer
Video se připravuje ...

Údiv nad tahem „Seagulls“ je na první pohled pochopitelný. Progres Matějů, bezesporu jednoho z nejtalentovanějších hráčů posledních let, se v minulém ročníku výrazně zpomalil.

Zatímco v první sezoně v dresu Viktorie odehrál 17 zápasů, v té minulé 18 (čtrnáct v základu). Jeho výkony neměly vzestupnou tendenci. Zároveň není tajemstvím, že u trenérů ne vždy panovala spokojenost s jeho tréninkovým přístupem. Jinak řečeno, trenéři po něm občas museli „šlapat“, aby pracoval na sto procent.

Že jednadvacetiletý hráč po nabídce skočil, je jasné. Už by nemusela přijít. Ale co k tomu vedlo Brighton? Hned poté, co klub oficiálně stvrdil transfer, prohlásil trenér Chris Hughton, že budou sledovat jeho progres a zvažovat jeho hostování v Championship, tedy druhé anglické lize.

Byť to zní zvláštně, nekupovali jej s vidinou okamžitého zapojení do prvního týmu. Na to momentálně svou kvalitou Matějů nevypadá připravený.

Navíc na pravém kraji Brightonu vládne Bruno Saltor. Kapitán a kultovní postava fanoušků. Spolehlivý a velmi ofenzivní bek. Jenže v říjnu mu bude už sedmatřicet let a je jasné, že především v nabitějším programu zřejmě nezvládne všechno. Zaskočit za něj může Liam Rosenior.

Zároveň si klub hrající na krásném AMEX Stadium uvědomuje jeden důležitý fakt. Pětačtyřicet procent týmů, které postoupily do Premier League, hned po prvním roce sestoupilo. Proto musí Brighton částečně přizpůsobit transferovou politiku i s ohledem na možný návrat do Championship, tak aby se v případě neúspěchu nemusel narychlo a pod cenou zbavovat nejdražších hvězd. Klubů, které se po sestupu dostaly do finančních problémů, protože během působení v Premier League utrácely jako zběsilé a nad své možnosti, není málo. Příklad za všechny Portsmouth či QPR.

Pokud by se Matějů rozehrál v druhé nejvyšší soutěži, byl by určitě připravenější, než kdyby tam přišel čtrnáct dní před startem ligy. Navíc přestupová částka 2,5 milionů eur nijak nebolí. Za domácího hráče by museli hodně přidat, což přiznal i Paul Barber, výkonný ředitel klubu.

Podobně se Brighton zachoval v lednu 2016, když angažoval Jiřího Skaláka . Tehdy musel řešit dlouhodobé zranění Sollyho Marche. A český reprezentant nebyl na anglické poměry drahý. Sice se nestal takovou hvězdou jako třeba Anthony Knockaert, který přišel ve stejném termínu, ale jeho cena díky postupu vzrostla. A pokud by jej Brightonu v budoucnu prodával, neprodělal by na něm.

Klub, který se vrátil mezi anglickou elitu po čtyřiatřiceti letech, nevystřelil do tmy. Ale samozřejmě teď bude nejvíc záležet na Aleši Matějů. Potenciál má, na svůj věk i slušné zkušenosti. Každý den teď ovšem musí dokazovat, že si svou šanci zaslouží. V Anglii mu žádný trenér nebude připomínat, aby pracoval na sto procent. Buď pojede naplno, nebo má smůlu.

P. S. Občas (nebo vlastně často) vyčítáme v Česku expertům, že se bojí říct vlastní názor a zůstávají v bezpečné zóně frází nebo opatrných výroků. Vladimír Šmicer z ní vystoupil a mělo to velký ohlas. Někdo s ním souhlasil, jiný ne. Ale mediálnímu prostředí by pomohlo, kdyby se víc bývalých špičkových fotbalistů (trenérů) takto prezentovalo, třeba také na sociálních sítích. Hráče, kteří toho dokázali tolik jako vítěz Ligy mistrů z roku 2005, nikdo nemůže osočovat výčitkami typu „co ten o tom může povídat.“ Minimálně by bylo o čem mluvit. A to je pro český fotbal lepší varianta, než aby byl každému jedno, co se tady odehrává.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud