Karel Häring
3. října 2018 • 18:01

Případ Baroš: o kriminálnících, špatně načasované žádosti, omluvě i kritice z očí do očí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza červené karty Milana Baroše se od neděle posouvala každým dalším dnem dál, až trochu do bizarních (zbytečných) rozměrů. Darina Vymětalíková, redaktorka ČT sport v diskusi na twitteru napsala, že Baroš je pro ni kriminálník, což dovysvětlila tím, že „musím oddělovat autora od díla - často někoho neuznávám jako člověka, ale vážím si ho pro to, co dokázal.“



Baník na to zareagoval žádostí o omluvu. Šlo z jeho strany o nešťastný krok, kterým jen rozvířil kauzu, kterou chce mít určitě co nejdříve za sebou. Nebo jinak. Žádost by se dala pochopit, pokud by klub už předtím přišel s vyjádřením, které použil v textu majitel klubu Václav Brabec: „Zákrok Milana Baroše na Tomáše Součka v pořádku nebyl, ani jeho následná reakce.“

Tohle mělo přijít ze všeho nejdřív. Trenér Bohumil Páník je inteligentní člověk, ovšem svou šanci, kdy mohl tento názor po opadnutí emocí odprezentovat v rozhovoru pro úterní Sport, promarnil. Dnes vydal Baník omluvu Milana Baroše.

Škoda pro klub, že svá prohlášení zveřejnil v opačném pořadí (možná by pak důvod k žádosti o omluvu vůbec nenastal). Nejpozději v úterý stačilo napsat text, v němž se ostravská legenda uvědomuje, že to bylo přes čáru. A věřte tomu, že si to uvědomuje. Milan Baroš není pitomec. A ani kriminálník. Každopádně je dobře, že k omluvě došlo.

Na situaci s výměnou názorů jsem se snažil dívat i z pohledu novináře a jeho zodpovědnosti, jak se k podobným událostem stavět. Práce žurnalistů se s rostoucím vlivem sociálních sítí změnila. Jsou pod mnohem větším dohledem čtenářů (followerů), tím pádem logicky čelí i větší kritice než v dobách, kdy seděli v redakci, napsali článek, ale kromě jednoho dopisu rozhořčeného čtenáře týdně, zůstávali chránění od reakcí okolí.

Baník - Slavia: Baroš zuří, ale musí do sprch! Sudí po zásahu VAR vyloučil kapitána
Video se připravuje ...

Během své praxe jsem se naučil jednu věc. Když někoho zkritizuju, musím to udělat takovou formou, abych v případě, že se druhý den osobně potkáme, nemusel uhýbat očima a blekotat, že jsem to myslel jinak. Zažil jsem to. Pod vedením Františka Straky postoupila Sparta v létě 2004 do Ligy mistrů. Bylo to hodně utrápené a v komentáři jsem napsal, že jen „česnek a olej nestačí“ (o obou věcech rád mluvil). Co by dneska Letenští za takový postup mezi elitu dali, ale v kontextu doby, kdy Sparta pravidelně – a často úspěšně – hrála v základní skupině Champions League, tehdy proti Ferencvárosi předvedla výkony pod obvyklým standardem klubu.

Druhý den jsem dorazil na tiskovou konferenci. František Straka se chvíli držel, pak se do mě pustil. Později jsem o tom přemýšlel a dospěl k výše uvedenému postoji (z očí do očí). Znamená to, že jsem dostal strach? Nemyslím si. Vyměkl jsem? Možná to tak někdo mohl vnímat, ale mám moc pocit, že jsem i poté uměl kritizovat. Nicméně jsem se snažil projevit větší respekt (neříkám, že se mi to vždy povedlo, určitě se najdou i další, kteří se cítili dotčení).

Z Baroše si dělal legraci i známý kněz: Milan má asi v plánu dovolenou
Video se připravuje ...

Pokud by se Darina Vymětalíková potkala s Milan Barošem, krátce si o tom popovídali a ona i poté trvala na svém názoru o kriminálníkovi, tak proti tomu lze stěží něco namítat. Ovšem nepředpokládám, že by jejich setkání skončilo tímto výsledkem.

Ještě bych rád zmínil jednu věc. Nemyslím si, že by hokejoví či jiní novináři nemohli kriticky komentovat věci z fotbalu, třebaže osobně se obvykle raději držím oboru (sportu), v němž mám větší přehled a znalosti. Většinou však platí, že je člověk k jiným odvětím kritičtější než k tomu svému, v němž se denně pohybuje a má řadu kontaktů. Vím, že tehdy twitter ještě neexistoval (nebo byl v plenkách?), ale věřím, že by redaktorka ČT Sport byla podobně ostrá například k Radku Dudovi a jeho opakovaným průšvihům.

Každopádně ať už se její pohled na věc někomu líbil nebo ne, nikoho to neopravňuje k výhrůžkám a nadávkám. Anonymita sociálních sítí tomu, bohužel, nahrává, stejně jako současná vyhrocená doba.

Kolik z diskutujících by Darině Vymětalíkové podobné urážky zopakovalo do očí?

P. S. Františku Strakovi se dodatečně omlouvám. Sdělím mu to i osobně.

Autor je spolupracovník isport.cz a šéfredaktor čtvrtletníku Football Club

Milan Baroš řve na rozhodčího Berku poté, co ho vyloučil v zápase Baníku se Slavií
Milan Baroš řve na rozhodčího Berku poté, co ho vyloučil v zápase Baníku se Slavií

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud