Klára Křížová
21. ledna 2019 • 13:30

Ledecká se blíží špičce i v Super-G, ještě najezdit trati. Vonnová je bojovnice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ester má za sebou další víkend s dobrými výsledky. Dochází u ní k tomu, co jsem říkala už v prosinci, že kolem ledna února se její výsledky začnou zlepšovat, protože začíná mazat tréninkové manko, které měla oproti ostatním holkám. A Cortina je nádherná trať, což je vidět i na výsledcích, že jsou tam ty holky strašně natěsno. Šlo i vidět, že se Ester každou jízdou přibližovala ke světové špičce, takže myslím, že může být spokojená.



Já jsem v Cortině vždycky milovala profil trati. Jsou tam různé vlny, prudké, mírnější části, skoky, ale hlavně trať je úžasně připravená. A sníh tam byl výborně napreparovaný. Mně se tam jezdilo nejlíp ze všech svěťákových závodů.

Mnohým by se podle výsledků mohlo zdát, že Ester sedí víc sjezdy. Ale podle mě tomu tak není, roli tam hraje něco jiného. Ve sjezdu má totiž možnost tréninků před závodem. Kdežto u super-G je prohlídka a hned se jede závod. Ostatní holky pořád čerpají z mnohem větších zkušeností. Když má ve sjezdu možnost si trať minimálně jednou dvakrát sjet, tak pak už ví, do čeho jde.

Rychlostní disciplíny se jezdí ve stejných střediscích a ty holky tratě už znají. Zatímco Ester si všechny ještě neprojela, takže má těžší pozici než zbytek startovního pole. Jakmile je bude mít naježděné víc, tak se i v super-G začne posouvat čím dál víc dopředu. A Ester sedí, když má techničtější trať, což Cortina není. Garmisch-Partenkirchen, což je příští závod, by jí mohl sedět mnohem víc i v super-G, protože je mnohem techničtější a už tam několikrát závodila.

Hlavním závodem sezony ale bude mistrovství světa, kde už, na rozdíl od loňské olympiády, nebude považovaná za outsidera. Ale myslím, že to má v tomto směru v hlavě dost srovnané a nebude na sebe klást nějaký velký tlak. Do hlavy jí nevidím, to je otázka přímo na ni, ale myslím, že ví, jak s takovým tlakem pracovat. Plusový bod bude i to, že ví, jak trať v Are vypadá. Sice tam vypadla při super-G, ale aspoň už ví, do čeho jde.

Velkým momentem tohoto víkendu byl návrat Lindsey Vonnové, která však po závodu řekla, že popřemýšlí, jestli to nebyl její úplně poslední závod. Asi ji koleno, kvůli kterému oddálila start sezony, pořád bolí. Ale nemyslím si, že by návrat uspěchala. Kdyby nedostala zelenou od doktorů, tak by na start určitě nešla. A když si to vezmete, tak ty holky už odjely tři čtyři závody a jsou v závodním naladění, kdežto ona z toho hned na začátku sezony vypadla, nejela žádný závod, až teď stála poprvé na startu. To pro ni určitě taky nebylo jednoduché.

A myslím, že tam teď hrají docela roli i emoce z její strany. Viděla jsem, že jí v Cortině udělali překvapení, nějaké vyhlášení s diváky, kde jí děkovali, a šlo vidět, že ji to hodně dojalo a byla z toho na jednu stranu i hodně smutná. Už jí asi i dochází, že je to její poslední sezona a že tělo už asi nefunguje úplně tak, jak by si na té světové úrovni přála.

Je však velký bojovník, v hlavě je určitě odhodlaná sezonu dokončit a hlavně má před sebou pořád výzvu pokoření rekordu Ingemara Stenmarka (86 vítězství v SP, Vonnová má nyní 82). Ale co jí dovolí tělo, ví jenom ona.

O víkendu zajela ve sjezdu deváté a patnácté místo. Lidé k ní byli hodně kritičtí, přestože to byly hodně dobré výsledky na to, že je to její první závod sezony a ještě po tom zranění. Myslím, že začátek měla velmi dobrý, takže bych se hodně divila, kdyby řekla, že už další závod nepojede.

SVĚTOVÉ HVĚZDY V ČESKU
Po 8 letech se do Špindlerova Mlýna vrací Světový pohár v alpském lyžování. Světové hvězdy v čele s Mikaelou Shiffrinovou a Petrou Vlhovou budou 8. a 9. března 2019 soupeřit v obřím slalomu a slalomu. Jedna z nejvýznamnějších sportovních akcí pořádaná na území ČR v roce 2019 slibuje jedinečnou podívanou v moderním Skiareálu Špindlerův Mlýn, a to nejen v samotných závodech, ale rovněž i v rámci doprovdoných aktivit. Veškeré informace najdete na stránkách https://www.worldcup2019.cz/.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud