Květoslav Šimek
25. března 2017 • 09:57

Kýhosovi chyběla zarputilost. Proč ji tedy do týmu nenapumpoval?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třinečtí Oceláři, kteří byli společně se Spartou jedním z výrazných adeptů na mistrovský titul, vypadli už ve čtvrtfinále. Druhý tým dlouhodobé části si nedokázal poradit s Chomutovem. Trenérovi vyřazených Vladimíru Kýhosovi chyběla větší týmová srdnatost, zarputilost. Tedy faktory, které by měl umět jako zkušený trenér a praktik do týmu napumpovat. Jestliže je ve hře neviděl, je to i jeho chyba.



Oceláři hráli celou sezonu solidně pro oko. Herní kvalitu rozhodně měli, uměli soupeře rozebrat. Druhé místo v dlouhodobé části je toho důkazem. V play off k tomu ovšem nedokázali dodat nic navíc. Na efekt slušné, herní převaha místy výrazná, šancí hromada. V klíčových momentech ovšem na rozdíl od chomutovských bojovníků nepůsobili jako tým. Opravdová parta, která se dokáže semknout a společně zabrat. Překousnout občasné křivdy, které s sebou každé play off nevyhnutelně přináší.

Tahle vnitřní síla z Kýhosova týmu nevyzařovala. Vidět to bylo zejména ve dvou klíčových zápasech, které měli Oceláři skvěle rozjeté. Vedli v nich 3:1 (ve druhém utkání doma a v šestém v Chomutově) a přesto je nedotáhli k vítězství. Tam se celá série zlomila.

Chomutov - Třinec: Euforie u Pirátů! Černý kůň extraligy postupuje do semifinále
Video se připravuje ...

Možná i proto, jak je ocelářský tým poskládaný. Hodně náčelníků, málo bojovníků. Hvězdnými hráči byl třinecký tým předimenzovaný. Každý chtěl hrát, rozhodovat, mít klíčové minuty na ledě. V dlouhodobé části, kdy nejsou tlak a emoce vyšroubované do takových otáček, se to „ztratí“. V play off už tolik ne. Tam už je třeba mít jasně rozdané role a úkoly. A hráči s nimi musí být bezmezně ztotožnění. I tohle je z velké části trenérova práce. Nestačí říkat, že by v tom měli mít sami jasno, protože nehrají hokej týden.

Další věc je, že žádná z předpokládaných opor Ocelářů se v play off nepotkala s ideální formou. Daleko víc se čekalo od Petružálka, Netíka, Růžičky, Krajíčka, Draveckého i Adamského. Stažením ze sestavy to v průběhu série odnesli jen Irgl a Redenbach. Být hráči takového kalibru v absolutní formě a pohodě, promění polovinu vypracovaných příležitostí a Chomutov přejedou. Navzdory výbornému Lacovi v bráně.

Bezprostředně po vyřazení mluvil trenér Kýhos i o tom, že celou sezonu zlomila kauza Polanský. A následné odvolání manažera Pavla Marka. Je jasné, že dusno kolem nuceného odchodu služebně nejstaršího hráče klubu Ocelářům na pohodě nepřidalo. Ale svalovat krach v play off pouze na tohle, je alibistické. Nehledě na to, že i trenér Kýhos si mohl při řešení otevřeného konfliktu s Polanským, který se ozval proti malému prostoru na ledě (že by moc hvězd?), počínat diplomatičtěji.

V každém případě teď vedení klubu čeká (znovu) hodně práce. Musí se rozhodnout - jak dál a s kým dál. Sportovního ředitele klubu Jana Peterka, který je ve funkci stále nováčkem, čeká perné léto.

Chomutov - Třinec: Radost v Chomutově! Piráti se ujímají vedení 4:3
Video se připravuje ...

Po konci série se zdraví trenéři Vladimír Kýhos (Třinec) a Vladimír Růžička (Chomutov)
Po konci série se zdraví trenéři Vladimír Kýhos (Třinec) a Vladimír Růžička (Chomutov)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud