Ladislav Vízek
9. května 2018 • 10:13

Tohle byl od Slavie totální fotbal! Vygumovala Plzeň, běhal i Hušbauer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máme za sebou poslední velký zápas sezony a já jsem si po utkání kladl otázku, zda takhle má doopravdy vypadat totální fotbal z pera Jindry Trpišovského. Zatím jsme se tomu termínu všichni jen smáli. Popotahovali jsme ho za to, s tím slovním spojením jsme opakovaně laškovali. Ale teď musím říct, že přesně takhle si představuji totální fotbal. Slavia hrála proti Plzni s enormním nasazením, stylem nahoru dolů. Jindra po zápase říkal, že sám neví, zda to byl od jeho mužstva totální fotbal. Tak my fanoušci říkáme, že ano.



Zápas byl ozdobou naší ligy. Bylo cítit, že hraje první s druhým. I když při sledování utkání jsem se sám sebe ptal, kdo je vlastně ten první. V sobotu večer hrála jen Slavia, Viktorka byla nepřítomná. Honza Sýkora to řekl naprosto správně, když pronesl, „že Plzeň hrála jen to, co jsme jí povolili“. Jenže problém byl v tom, že ti kluci sešívaní jí nepovolili vůbec nic. Ale vůbec nic.

Slavia předvedla fyzicky nesmírně náročné pojetí s aktivním presinkem. Věděli, že nesmí Plzeň nechat rozehrávat z hloubky pole. Takový úkol zvládnete jen tím, že strašně běháte, a oni to svedli. Překvapilo mě, že v tempu klusal i vláčnej Pepík Hušbauerů. Je vidět, že to jde.

Když jsme u těch jmen, zase jsem byl překvapený sestavou. Jindra to proházel, určil hráčům jiné role, najmě Sýkorovi. Osobně toho nejsem moc zastánce, ale tahy trenérů zhodnotí jedině výsledek a ten byl pro Slavii úžasnej. Trpišovský to měl velmi dobře vymyšlený, povedlo se mu vygumovat nejlepší tuzemskou zálohu s Kopicem, Hrošovským a Hořavou.

Člověk je vůbec neviděl, z toho jsem byl hrozně překvapenej. Je otázkou, zda to bylo velké vítězství Trpišovského, nebo samotných kluků. Takové pojetí chce od týmu vždycky. Chtěl to se Slováckem, chtěl to se Zlínem. Kdyby tyhle zápasy zvládli lépe, sahali po obhajobě titulu. Místo toho je už dávno rozhodnuto a jedno vítězství nemůže na korunovaci Viktorie nic změnit. Asi se proti slabým tolik nenutili, podcenili je a takhle to dopadlo.

Teď měli obrovskou motivaci, aby Vrbova parta neslavila v Edenu titul. Psal to i Franta Cipro. Plzni oslavy zakázali takovým stylem, až jsem byl z toho zděšenej. Minule jsem psal, že by Slavia měla koukat pod sebe a ne nahoru. Chtěl jsem slávisty popíchnout, ale teď je mi líto, že Plzeň víc neprohnali. Měli na to. Pro vývoj sezony to byla hrozná škoda, o titul se vlastně celej rok vůbec nehrálo.

Plzeň získala na jaře jen třináct bodů, má obrovský herní výkyvy, mužstvo vypadá unaveně, přestárle. Je normální, že se národ ptá, jak může uspět v Lize mistrů. Pozor, aby si holka neudělala ostudu! A co s kádrem do budoucna? Trenér Vrba i manažerské soukolí musí něco vymyslet. Slavia jí předvedla, jak náročným způsobem se hraje ve světě a v Lize mistrů ještě dvakrát tolik. Nastavila jí zrcadlo. Samozřejmě, Slávce se ten zápas extrémně vydařil. Možná šlo z její strany o výjimku, ale v Plzni musí pochopit, že v Evropě se tak hraje normálně. Ve Štruncákách si musí sednout. Chválil jsem je, že tam jsou chytrý lidi, tak si s aktuální situací musí poradit a sehnat posily. Na Ligu mistrů se těším, konečně bude s českým účastníkem, tak aby to neskončilo nějakou trapností.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Plzeň 2:0. Lídr titul neslaví, v Edenu kralovali domácí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud