Martin Hašek
13. listopadu 2015 • 14:40

Hořkost Marka Stromského. Žokeje, který nevyrostl do nebe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už je opravdu kruťárna. Pokud se potvrdí pozitivní vzorek B hnědáka Nikase, který v říjnu původně vyhrál Velkou pardubickou, kariéra žokeje Marka Stromského dostane neskutečně hořký nádech. Nelze se divit, že v ní podle posledních indicií ani nechce dál pokračovat.



Už dvakrát předtím byl Stromský téměř šampionem Velké pardubické. S Amantem Gris se jednou dostal do cíle jen o nos za Tiumenem s Josefem Váňou, podruhé dokonce už slavil vítězství, než byl diskvalifikován pro minutí točného bodu.

Tenkrát to byla jeho nešťastná chyba. Dnes je v celé šlamastice nevinně. Pokud bude Nikas diskvalifikován, bude to důsledek systémové chyby jeho stáje. Stejně jako sportovci si musí dávat pozor na složení podpůrných přípravků, i v dostihovém sportu si musí stáj hlídat krmení pro závodní zvířata. Žokej jen sedne na koně a jede.

Doping koní není tak častý jako v lidských sportech, občas se ale objeví. Zároveň ale nefunguje ani tak propracovaný antidopingový systém. Přesto, že nové vedení Jockey Clubu počet kontrol hodně zvedlo.

Velká pardubická podobný skandál nepamatuje a lze si jen těžko představit nějaký další s podobnými důsledky. Pokud to pro původně vítěznou stáj skončí špatně, Stromský bude historickým smolařem.

I kdyby mu jeho vítězství definitivně uniklo, v historii dostihu zůstane napořád velkým jménem. Navzdory tréninkovým metodám, vědeckým novinkám, dřině a vůli trocha štěstí ke sportu prostě patří. A nemůže ji mít každý.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud