Martin Hašek
Premium
17. února 2019 • 16:00

Víra, vůle i bojovné srdce. Co spojuje šampionky Sáblíkovou a Ledeckou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pohádkách to mají vládkyně zimy těžké. Ustálené paradigma z nich dělá kruté a nelítostné panovnice jako Andersenovu Sněhovou královnu nebo Lewisovu Bílou čarodějnici, jež terorizuje Narnii. V českém sportu je to úplně naopak. Nejde tady o boj dobra se zlem, ale o vládu bojovného srdce, nevídané vůle, pracovitosti a víry. Ledové či sněhové královny tu shlíží z piedestalů vystavěných pro neobyčejné šampionky. Příběhy Martiny Sáblíkové a Ester Ledecké jsou o to působivější, že to nikdy není ideální jízda bez zádrhelů. A nechybí v nich ani slzy. 



Jako minulý týden v mrazivém švédském Aare, kde na Ledeckou v úvodu světového šampionátu v alpském lyžování dopadly chmury způsobené několika pády a následným nejistým výkonem v super-G, kde vloni na olympiádě nechala svět šokem vytřeštit oči.

„Strašně moc jim děkuju a omlouvám se, že jsem dneska zklamala," vzkázala na dálku fanouškům a neubránila se slzám.

Z německého Inzellu pak dostala esemesku od rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Obsahovala jednoduchou, ale pravdivou filozofii: Každý den není super. Neztrácej naději.

To je klíčové. Místo na naději musí zbýt vždycky, bez ní to nejde. Sáblíková to moc dobře ví. Díky své neuvěřitelné sbírce zlatých medailí, kterých má jen ze světových šampionátů devatenáct, může lidem připadat jako zlatokopka, která jen v klidu sbírá valouny ze země. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Je to přesně naopak.

Jak říká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová: žádné vítězství není jednoduché. Ale důležité je o něj za každých okolností usilovat. Navzdory problémům, navzdory bolesti, navzdory pochybnostem. Dívat se pořád nahoru a zkoušet štěstí. Sáblíková v tom pořádala lekci na loňských olympijských hrách v Koreji.

Sáblíková: šampionka i v porážce

Byl jsem tehdy na oválu v Kangnungu, když Sáblíková zajela ve svém úvodním závodě na 3 000 metrů čtvrté místo, půl sekundy za bronzem. Zasloužila si obdiv, protože to zvládla po patálii, po níž by si většina lidí vzala na půl roku nemocenskou. V kontaktu s konkurencí. Pár týdnů předtím skoro nemohla chodit. Bylo úžasné, co dokázala.

Jenže už v cíli nasadila ztrápený výraz, který neměl nic společného s fyzickou bolestí,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud